Nieuws

Zus van broer,  Leeuwarden

Dankzij een mooie samenwerking met Over de Drempel is Zus van broer twee keer in Leeuwarden te zien. Zaterdag 23 maart is speciaal voor families en alle kinderen ontvangen het boek Zus van broer. De voorstelling is ook nog te zien op donderdag 4 april.

Het boek en de voorstelling zijn geschreven door Pieter Tiddens en Marike van Weelden. Marike is actrice en moeder van Bieneke en Jons. Haar zoon (23) is ernstig verstandelijk beperkt en woont in een instelling.

Marike: “Zus van broer is een spannend verhaal dat raakt aan wat veel jonge mensen meemaken in het gezin. Er is overal wel wat. Je kunt ook een broer of zus hebben die op een andere manier in de problemen is gekomen en waar ouders zich zorgen over maken. Of je ouders zitten zelf in de narigheid, waardoor je al veel te jong mantelzorger bent. Het gaat ook over de relatie van de zus met haar opa, haar moeder en haar vriendin. Dat is een universeel verhaal. Het gehandicapte broertje is door zijn aanwezigheid in feite degene die zaken op scherp zet binnen relaties.”

Belangstellenden van harte welkom, gratis toegang, wel even aanmelden!

 


Waar geen woorden voor zijn - Arnhem, 19 maart

Op dinsdag 19 maart 2024 organiseert het Centrum Seksueel Geweld in Arnhem een thema-avond over seksueel misbruik. Centraal staat de theatervoorstelling ‘Waar geen woorden voor zijn’. In de voorstelling Waar geen woorden voor zijn maak je kennis met Eefje, Evi en Eef. Eén personage op verschillende leeftijden die te hebben (gehad) met seksueel misbruik. Zij laten zien en vertellen wat het misbruik met hen heeft gedaan. Het is een indringende voorstelling waarbij alles wat gezegd moet worden gezegd wordt. Maar ook een voorstelling waar gelachen mag worden, gelukkig. Programma en reserveren


LTTRS in de Week van lezen en schrijven

Onderweg naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen. De Week van lezen en schrijven - dit jaar van 8 tot en met 15 september- is bedoeld om extra aandacht te genereren voor laaggeletterdheid. LTTRS past hier heel goed als activiteit in het kader van de gezinsaanpak en is bovendien een leuke publiekstrekker. Jolanda vertelt je graag meer over de mogelijkheden en ervaringen.

 


Bijzondere optredens Zus van Broer

Try-out met Sien

Op zaterdagmiddag 9 maart kijken leden van Sien naar de voorstelling en geven vervolgens feedback. Ook andere belangstellende brussen zijn welkom. Je kunt je aanmelden via Sien. De bijeenkomst vindt plaats in Houten.

Kennisplatform EVB+

Het Kennisplatform EVB+ organiseert  19 maart het symposium De mens blijven zien voor iedereen die professioneel en/of persoonlijk betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedraag. Naast boeiende sprekers als Karel de Corte en Floortje Scheepers, speelt  Eigen Werk Theaterteam een compilatie van  Zus van broer. 

Familiedag in Leeuwarden

Voor alle kinderen die opgroeien in een familie waar iemand langdurige  extra zorg nodig heeft, én hun ouders. Georganiseerd op zaterdag 23 maart i.s.m. het Provinciaal Overleg Jonge Mantelzorg en Over de Drempel. Toegang gratis. Wel even aanmelden!

Op 4 april is er een themamiddag rond de voorstelling.


morgen gaat het beterAnother Day in Paradise

Nieuwe voorstelling over huiselijk geweld, intieme terreur en femicide, het indrukwekkende verhaal van actrice Jeannie Zuiderwijk.  Op 23 en 24 maart zijn de try-outs in Zaandam.

 

 


De Verdenking

Komend voorjaar gaat Christiaan Jelsma de theaters in met De Verdenking.

Wat als je leven ineens een wending krijgt die je niet zag aankomen?

Christiaan hoorde van de arts kort na de geboorte, dat zijn zoontje verdacht werd van het Downsyndroom. Over het proces dat volgde maakte hij de kleinkunst, cabaretvoorstelling De Verdenking. Over afscheid nemen van een verwachting.

 


Welkom?

Welkom?Een nieuwe muzikale voorstelling over de invloed van transgenerationeel trauma. Nynka Delcor zingt en vertelt over de band met haar overleden vader, met wie ze nu beter kan praten dan toen hij nog leefde. 

Was het anders geweest, vraagt ze zich af, als ik als kind had begrepen waarom ik soms op mijn tenen moest lopen om hem niet te laten ontploffen?

Welkom? duurt 45 minuten en speelt op donderdagmiddag 16 november voor Familie Telt in de Ark in Amsterdam West en op zaterdagmiddag 9 december voor Stichting Hersteltalent in het Dorpshuis van Burgh Haamstede (Zeeland).
De voorstelling is te boeken in combinatie met een nagesprek met de acteurs en /of een workshop stembevrijding. Neem voor meer informatie contact op met Nynka Delcour.

 


De Digipeut

De DigipeutOm mee te kunnen doen in de samenleving moet je ‘digitaal geletterd’ zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Software, inloggen, DigiD, cursor, button, browser, website, menu, instellingen, wachtwoord, gebruikersnaam, pincode; voor veel mensen is het allemaal abracadabra. Voor hulp kun je vanaf nu terecht bij de De digipeut.

Een voorstelling van Eigen Werk Theaterteam, ontwikkeld  in samenwerking met Movisie en voor het eerst te zien op het Symposium: Basisvaardigheden in de een toegankelijke samenleving.


Aeolus

Een intieme voorstelling voor mensen met een (ernstige) meervoudige beperking.

Het avontuur van Odysseus licht, spel, beweging, geluid en zang. Zelfs ruiken en proeven horen er ook bij. Het verhaal wordt herhaald, waarbij we steeds minder tekst gebruiken en steeds meer sensomotorische elementen....verder lezen


Vanaf september 2022 is de pilot MBO Cultuurkaart met budget gestart. Mbo-scholen kunnen kiezen uit dezelfde opties als de scholen voor het voortgezet onderwijs. Investeert de school zelf 10,50 euro per student, dan ontvangen ze 10,50 euro bonus van OCW over twee jaar en een gratis CJP kortingspas per student. Daarmee is er dus een bedrag van 21 euro per student beschikbaar. Met het budget kunnen klassikale en/of individuele culturele activiteiten geboekt worden. WAT DE F*CK IS GELUK doet mee met deze pilot.


Muziek opent de wereld van herinnering

Prachtige reportage over Helderman met Thomas Borggrefe, door RTV Utrecht


Over de Drempel

Cultuur brengt mensen dichter bij elkaar

Geweldig nieuws! Het project ‘Zus van broer' over/voor jonge mantelzorgers is geselecteerd om mee te doen aan het programma Over de Drempel
van de gemeente Leeuwarden.  Hierbij staan het boek en de theatervoorstelling Zus van broer centraal. Het project is speciaal voor families waarin iemand extra zorg nodig heeft en voor alle kinderen die altijd rekening moeten houden met een ander: Jonge Mantelzorgers.


Het beginbeeld van WAT DE F*CK IS GELUK is veelbelovend: twee podia, veel gitaren, microfoons en een kledingrek vol kostuums. Bovenin knippert een reclamebord waarop allerlei psychische aandoeningen voorbij komen. Van de A van agorafobie tot de V van vliegangst. Dan barst het concert los met het nummer ‘We hebben een sticker’, over het krijgen van een label en hoe dat voelt. Als het lied is afgelopen komen de spelers meteen ter zake..

verder lezen

 


1 onder 2 kappen

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2023

Een fantasierijke voorstelling met heel groot, heel bijzonder boek over het thema Bij mij thuis. Of, bij mij thuizen: 1 onder 2 kappen

Paula Pinas leest voor uit een boek.
Een groot boek.
Een heel groot boek.
Als ze de bladzijden omslaat komt er steeds iets verrassends uit....

 


Lastige Festival met Lastige Ouders

Het Lastige Festival is voor liefhebbers van film, theater en literatuur én mensen die dagelijks met ernstig gehandicapte kinderen te maken hebben, zoals  verwanten en zorgprofessionals. Het verhaal dat het Lastige Festival vanuit diverse invalshoeken vertelt, is een universeel verhaal over liefhebben, loslaten en dealen met wat het leven brengt.

2 april –Stadstheater, Arnhem

15 mei – theater de Meervaart, Amsterdam

3 juni – theater Zuidplein, Rotterdam

Op 4 april organiseren we een extra festival, speciaal voor ’s Heeren Loo (besloten). Wil je ook zo'n festival organiseren ? Neem even contact op om de mogelijkheden te bespreken

 

 

 


De Uitkeringstrekkers - Theaterwerkplaats Smit

Nieuw: De Uitkeringstrekkers

De uitkeringstrekkers nemen je mee naar de wereld van de zijlijn. Een wereld waarin andere spelregels gelden.

Met deze voorstelling zoeken de uitkeringstrekkers de dialoog op. Ga jij hem aan? Oké, het is van jouw belastinggeld, maar vind je het dan ook nog de moeite waard om naar hen te luisteren?

Hoe zielig ze zijn? En hoe moeilijk het is om van weinig geld rond te komen? Hou toch op, er zijn maar weinig landen waar je het zo goed hebt als in Nederland, zeker als je niet werkt. Je hebt wel wat beters te doen toch?

Komt dat zien op 6 en 11 april in Leiden! Gratis toegang, wel even reserveren. Of boek de voorstelling direct.


Nieuw bij Kracht van Beleving

De Grote Doe Eens Normaal Show van Stormkamer over ja, over normaal zijn natuurlijk. Of juist niet

En De Verdenking van Christiaan Jelsma over de geboorte van zijn zoon met Syndroom van Down en het proces daarna. Maandag 13 februari kun je één van de try-out bijwonen in de bioscoop van Bio Vakantieoord te Arnhem. Aanvang om 15.00 uur en 19.30 uur.  Meer weten of erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@bijzonderinarnhem.nl


Inclusie

Terugspeeltheater om inclusiviteit bij het sporten te vergroten. Een reportage door Omroep Flevoland


WAT DE F*CK IS GELUK

Muziektheater over depressie bij jongeren. Een pittig onderwerp waarover je lastig praat. 1 op de 5 Nederlandse jongeren kampt met depressie. Sophie is zo’n jongere.  Ze is de dochter van theatermaker Pieter Tiddens. Pieters nieuwste voorstelling WAT DE F*CK IS GELUK is gebaseerd op haar levensverhaal.

Het maakproces van WAT DE F*CK IS GELUK  besloeg ruim twee jaar. Van begin af aan is nauw samengewerkt met drie jongeren die met depressie kampen: Sophie, Mees en Moos. De voorstelling is gebaseerd op hun verhalen, en teksten en liedjes die zij schreven.

Klik hier om het interview met Sophie en Pieter Tiddens  te lezen

 

 

 


Ik zou ook Miranda kunnen zijn

nu ook in Polen

De documentaire “Ik zou ook Miranda kunnen zijn” krijgt Poolse ondertiteling en gaat op 17 september zijn Poolse première beleven op de Polish ISPS conference.

 


Nieuw: Code Rood

Het autobiografische verhaal van Patricia Goduto. Een indrukwekkende, en inspirerende  muziektheatervoorstelling waarin zangeres en theatermaakster Patricia Goduto het publiek meeneemt in haar worsteling met angst, psychose en verslaving. Verder lezen

 


LTTRS

Onze nieuwe voorstelling LTTRS is van start gegaan in de Kop van Noord-Holland. Een groot aantal scholen krijgt deze voorstelling voorgeschoteld voor de kinderen in de lagere groepen. Ook hun ouders worden erbij betrokken.

Speelperiode voor de rest van Nederland vanaf januari 2022

 


Waar de Helden zijn

Volwaardig leven: mini-special

Het is knap lastig om te leven met een kind dat voortdurend zorg nodig heeft. Het is ook niet gemakkelijk om met de buitenwereld te delen hoe zo’n leven eruitziet. 

Online mini-special met Vilans voor mensen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg op woe 22 september (15>00-17:00 uur). Aanmelden kan via deze link tot 17 september.

 


LTTRS

Een voorstelling /project over hoe moeilijk lezen kan zijn. En hoe mooi,

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Onder hen is een grote groep ouders. Zij kunnen hun kinderen niet voorlezen of helpen met huiswerk. Hun kinderen lopen een groter risico op een lees-, taal- of rekenachterstand. LTTRS doet hier iets aan! Verder lezen

 

 


Waterval Kracht van BelevingWaterval

Kitty van Mil maakte 4 voorstellingen over haar ervaring met kanker. Deze zijn nu gebundeld in een boek: Waterval. Haar openhartige verhaal geeft een indringend beeld wat 10 jaar leven met kanker vergt van de patiënt én haar omgeving. Verder lezen

 

 


Knap Lastig

Het is knap lastig om te leven met een kind dat voortdurend zorg nodig heeft. Het is ook niet gemakkelijk om met de buitenwereld te delen hoe zo’n leven er uit ziet.

Interactief theaterprogramma rond de documentaire Waar de helden zijn over het leven met een kind dat extra zorg nodig heeft.  Verder lezen

 

 


Lancering Knap Lastig

Op 8 maart lanceren we  Knap Lastig met preview van Waar de helden zijn, de nieuwe documentaire over het gezinsleven met een zorgintensief kind met beelden uit Lastige Ouders. Meer weten? Bel Jolanda via 06 431 427 60 of mail naar Jolanda@krachtvanbeleving.nl


Livestream Lastige ouders

We hebben eind vorig jaar 3 livestream bijeenkomsten georganiseerd. Eigen Werk Theaterteam heeft hier veel plezier en voldoening aan beleeft en de reacties waren heel erg positief. Donderdag 25 februari organiseren wij  daarom opnieuw een livestream van de voorstelling Lastige ouders. Na afloop is er gelegenheid om via Zoom digitaal in gesprek te gaan met de acteurs.
Het programma begint om 20.00 uur. We vragen een bijdrage in de kosten van € 10,- inclusief btw per link.  Aanmelding per mail.

Knap Lastig

Het vervolg op Lastige ouders

De vraag naar het persoonlijke verhaal van Marike van Weelden over hoe het is om te leven met een ernstig verstandelijk gehandicapt kind – én het gesprek dat daar naar elk optreden op volgde – is onverminderd groot. Gelukkig krijgt Lastige ouders een vervolg. Ange Wieberdink maakte een prachtige documentaire met filmbeelden van de voorstelling. Pieter Tiddens zorgt voor een passend randprogramma waarbij hij samen met een ervaringsdeskundige in gesprek gaat met het publiek.

Speelperiode vanaf 9 maart 2021. Nu beschikbaar voor boekingen, ook als Livestream.

 

 

 

 


Hou me los

9 december in theater De Lievekamp, Oss

Wat is het effect van een psychische stoornis op de relatie tussen een broer en een zus? De muzikale theatervoorstelling Hou me los belicht de kant van de “normale” zus op de relatie met haar psychisch zieke broer. Doordat theatermaker Nynka Delcour ervaringsdeskundige is op dit gebied, is het een persoonlijke, ontroerende, herkenbare voorstelling. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rob Stoop. Reserveer via het theater


Livestream Lastige ouders met Ministerie van VWS

Maandag 7 december, 20.00 uur

Als onderdeel van het programma Volwaardig Leven organiseerde het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport in 2019/2020 een tournee met de voorstelling ‘Lastige Ouders’. Op verschillende plaatsen in Nederland hebben naasten van mensen met een beperking en een langdurige zorgvraag, hun omgeving en beleidsmakers en bestuurders in de zorg samen naar de voorstelling gekeken. De laatste voorstelling in deze reeks op 25 maart in Eindhoven, moest geannuleerd worden vanwege corona. Hiervoor in de plaats bieden we ‘Lastige ouders’ nu aan als livestream inclusief nabespreking op 7 december.

Het maximaal aantal deelnemers is bereikt, inschrijven is niet meer mogelijk.


Uit het hoofd

In opdracht van Samen Sterk zonder Stigma, maakten we een serie van 3 filmpjes met verwerkingsopdrachten voor kinderen over mentale gezondheid.

In deze serie onderzoekt Simone de werking van het brein op je gevoel en gedrag. Ze neemt een kijkje in haar eigen hoofd en laat de leerlingen nadenken over hun binnenkant. Bij elke video horen werkbladen met leuke opdrachten en breinbrekers. Alles staat online en is dus ook op afstand in te zetten. Zie ook Welkom in mijn hoofd

 

 


Wat doen we met corona?

Indien een voorstelling vanwege corona geen doorgang kan vinden, zoeken we in overleg een nieuwe datum of organiseren we een online optreden dan wel hybride vorm.

Theater bij online bijeenkomsten

We kunnen óók een rol spelen bij digitale bijeenkomsten. Letterlijk een rol door artiesten in te zetten maar denk ook aan inhoudelijke advies over de manier waarop je beleving en interactie kunt realiseren zodat de deelnemers actief betrokken zijn en verbinding ervaren.

Bij een online presentatie zijn non-verbale communicatie en creativiteit nóg belangrijker dan normaal. We kunnen hierbij adviseren en ondersteunen vanuit onze theater expertise.

Agenda

Wij spelen op verzoek en veelal hebben onze voorstellingen een besloten karakter maar bij onderstaande optredens is iedereen van harte welkom!
Zus van Broer try-out
Datum: 
09-03-2024
Locatie: 
Houten
Zus van broer
Datum: 
10-03-2024
Zus van broer - première
Datum: 
17-03-2024
Waar geen woorden voor zijn
Datum: 
19-03-2024
De Verdenking
Datum: 
23-03-2024
Locatie: 
Cultura, Ede
Zus van Broer - Familiedag
Datum: 
23-03-2024
Locatie: 
Leeuwarden
Another Day in Paradise
Datum: 
23-03-2024
Another Day in Paradise
Datum: 
24-03-2024
De Verdenking
Datum: 
27-03-2024
Locatie: 
Cultura, Ede
De Verdenking
Datum: 
03-04-2024
Zus van Broer - Themabijeenkomst
Datum: 
04-04-2024
Locatie: 
Leeuwarden
De Verdenking
Datum: 
11-04-2024
De Verdenking
Datum: 
19-04-2024
De Verdenking
Datum: 
20-04-2024
De Verdenking
Datum: 
25-04-2024
Locatie: 
Theater de Bres
Zus van broer
Datum: 
09-06-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram