WAT DE F*CK IS GELUK

Hoe kan ik praten over hoe ik me voel als ik het zelf niet eens begrijp?

Het indringende verhaal van Piep die meer en meer angstig, en depressief wordt. Ze weet niet wat ze wil of nodig heeft. Haar ouders voelen zich machteloos voelen, waar is het misgegaan? hebben zij ‘schuld’ .  Elk gezinslid zoekt naar woorden om zich te uiten en naar de noten en de beat die daarbij horen. 

Dochter Piep verbergt haar somberheid. Soms gaan de remmen los. Dan zingt ze als een waterval. De moeder, een energiek dansende vrouw, wil haar dochter laten vliegen – wat meestal niet lukt. En vader is niet zo van de emoties, die is druk met zijn computers en gitaren.

Sombere gevoelens kunnen heel ingrijpend zijn, zeker als je ze voor jezelf houdt. De voorstelling spoort aan tot openhartigheid, want stil blijven is niet de oplossing.

Een muziektheatervoorstelling over mentale gezondheid. Voor  jongeren, families en iedereen die met jongeren werkt.

 

#OPENUP #mentalegezondheid #mentalhealth #jongeren #puber #jongeren #school #jeugdhulp #jeugdzorg

 


Randprogrammering

Na afloop van de voorstelling, volgt een dialoog met het publiek. Iedere bezoeker ontvangt een notitieboekje met QR code die naar een website leidt met o.a. informatie over hulp en de muziek van de voorstelling. Voor het onderwijs is een educatief pakket beschikbaar.

Totstandkoming

Het maakproces van Wat de F*ck is geluk (Sombere kinderen) besloeg ruim twee jaar. Van begin af aan is nauw samengewerkt met drie jongeren die met depressie kampen: Sophie, Mees en Moos. De voorstelling is gebaseerd op hun verhalen, en teksten en liedjes die zij schreven. Ook een denktank keek mee, bestaande uit ervaringsdeskundigen en professionals van o.a. GGZ Oost Brabant Depressie Expertise Centrum Jeugd en de afdeling Psychosociale Zorg Erasmus MC-Sophia.

Klik hier voor een interview met Sophie en Pieter Tiddens over het maken van de voorstelling


Reacties en aanbevelingen

Studenten zijn enthousiast over de voorstelling: “Ik vond het heel veelzijdig. Het is heel fijn om iets te herkennen, waarvan je dacht dat je de enige was die zoiets meemaakte,” zegt diergeneeskunde student Danique. Studiegenoot Julia vult aan: “Ik heb zelf een vriendin die het zelf heel zwaar heeft. Net als in de voorstelling, wilde zij haar mentale problemen ook liever niet delen met haar ouders. Omdat ze bang was dat zij teleurgesteld zouden zijn, of zich zorgen zouden maken. Iedereen zegt: praat erover, praat erover. Maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

In december '22 is de voorstelling drie keer opgevoerd voor studenten van de Universiteit Utrecht. Klik hier om verder te lezen

*****

Aanrader voor jongeren en ouders en voor medewerkers uit jeugdzorg en onderwijs. Te zien in meerdere theaters en in te huren voor school of centra’s voor jeugd en gezin – Marjan Adema, programmadirecteur Partners voor de Jeugd (LinkedIn)

*****

Gisteravond een indrukwekkend theaterstuk mogen zien: Wat de f*ck is geluk, georganiseerd door de ouderraden van CSW Christelijke Scholengemeenschap Walcheren
Toorop, Van de Perre, Bestevaer en Vrijeschool. Liefdevol en met humor was de kwetsbaarheid voelbaar. Erkenning voor de machteloosheid van pubers en ouders, het heeft iets blootgelegd waar ik zelf nog naar op zoek was.

*****

Een mooie manier om samen het gesprek aan te gaan met pubers en hun ouders. Omdat het onderwerp zó actueel is. Want wat past bij puberteit en wanneer moet je je echt zorgen maken? En wat dan…?
Het publiek was er even stil van… een verbindende stilte die het gesprek als vanzelf op gang bracht.

*****

Echt een aanrader om Eigen Werk Theaterteam uit te nodigen op jouw school, in je gemeeente, je organisatie of club! Anne, Marike en Pieter: bedankt! – Ilonka Braamse-Izeboud, Jeugd- en Gezinsprofessional bij Gemeente Borsele (LinkedIn)

*****

Gisteren  bij What the f*ck is geluk en we zijn nog steeds erg onder de indruk. Van het verhaal, de spelers, de muziek, de kunst en de liefde en integriteit waarmee dit gemaakt is. Een voorstelling die als mens en als moeder bij me zal blijven. – Sabrien Wegner

*****

Wat een prachtige en indrukwekkende voorstelling; iets wat langere tijd in je gedachte blijft. – Nanette Farwerck Bergwerf

*****

Adembenemende, diepgaande en fantastische muzikale voorstelling. Een echte aanrader! – Scarlett Noland

*****

Ik heb genoten. Indringend portret van ouders en een kind dat niet spontaan vrolijk is. Met prachtig gitaarspel! – Cathina Alfacinha

*****

Heeeeeel bijzondere show weer met het indringende verhaal van Piep die meer en meer angstig en depressief wordt. Niet weet wat ze wil of nodig heeft en 2 ouders die zich machteloos voelen en nagaan wat hun ‘schuld’ is geweest.. – Floor Tiddens

*****

Gisteren naar de voorstelling geweest. We waren beide enthousiast en vonden het heel goed. Het is echt een voorstelling die gezien moet worden door jongeren, ouders en zorgverleners (die vaak denken dat ze alles weten…) – Marike R.

Interesse?

Neem voor meer informatie en boekingen contact op:
06 43142760
jolanda@krachtvanbeleving.nl
"
Een theatraal concert om het hart te raken en het gesprek te starten over een actueel en belangrijk onderwerp. Als moeder zou ik willen dat alle jongeren deze voorstelling zien (én alle ouders, opvoeders, docenten et cetera).
"
Jolanda Seinen
Regie: Esther Scheldwacht en Carlo Scheldwacht. Tekst: Saskia Goldschmidt en Pieter Tiddens Dramaturgie: Corien Baart Muzikale Leiding: Ronald Schmitz Compositie: Moos de Walle en Pieter Tiddens Decor: Ellen Klever Spel: Marike van Weelden, Anne Meijer, Pieter Tiddens gemaakt met Sophie, Mees en Moos (jongeren met ervaring) en inhoudelijke bijdrage van o.a. Dr. Yonne Stikkelbroek.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram