Thema’s

Theater over zorg

Ons aanbod bestaat uit voorstellingen over zorg-gerelateerde en psychosociale thema’s. Kun je hier niet direct een voorstelling vinden die past bij jouw vraag? Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Autisme

Fabian Franciscus is cabaretier en heeft MCDD.  Door zijn autisme heeft Fabian een heel eigen blik op de wereld: dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor Fabian soms heel gek en absurd overkomen. En andersom. Fabian maakt er een humoristisch Vlafeest van met een serieuze laag. In zijn nieuwe voorstelling Kleine wereld vertelt Fabian over zijn belevenissen toen hij in therapie ging.

Dwang, angst en depressie

De voorstelling Happy People gaat over depressie en angststoornissen. Welk effect heeft een depressie op jou en je omgeving?

CONTROL-ALT-DELETE gaat over leven met een dwangstoornis. De voorstelling is er voor iedereen die weleens angst heeft de controle te verliezen.

ANGST: verrassende samensmelting van interactief theater en documentaire over de lastig op te merken signalen van angst en dwang en de verstrekkende gevolgen ervan.

Fabian Franciscus heeft naast autisme óók OCD: Vlafeest

Sombere kinderen (medio 2020) gaat over depressie bij kinderen.

Dementie

We bieden diverse voorstellingen aan over dementie voor familie, mantelzorgers en iedereen die beroepsmatig met dementie te maken heeft.

Een kijkje in de Bovenkamer van een persoon met Alzheimer en de betekenis van muziek in zijn belevingswereld. Ook het familieperspectief komt aan bod, middels zijn volwassen zoon.

De voorstelling Tafel van Twee  gaat over de impact van dementie binnen een huwelijk. De vrouw lijdt aan dementie en haar man wil haar tot het einde liefdevol verzorgen.

Helderman geeft inzicht in de gevoels-en belevingswereld van een man met dementie.  Hierbij komen actuele vragen aan bod zoals : “Wanneer is mijn leven met deze ziekte niet meer leefbaar?”

Rimpelsteeltje is een echte familievoorstelling over een stoere kleindochter en een lieve oma die steeds meer vergeet maar ook met ‘volwassen’thema’s.

Mantelzorg

Bovenstaande voorstellingen zijn geschikt zijn voor mantelzorgers van ouderen met dementie.

Hou me los is er voor de mantelzorgers van mensen met een psychiatrische aandoening.

Kijk hier om een indruk te krijgen van de vele (maatwerk-) mogelijkheden rondom  mantelzorg.

Psychiatrie

De Anderen (vanaf jan. 2020) is een nieuwe voorstellingen over persoonlijkheidsstoornissen.

Hou me los is een muzikale theatervoorstelling  over de impact van een psychische aandoening op de familie en de omgeving.

Voorstellingen vanuit cliënt-perspectief:

Vind je het gek! is een muzikale, visuele theaterreis aan de hand van zes verhalen van mensen met een psychische aandoening en het verhaal van een van de makers zelf. De makers (onder)zoeken zichzelf in deze verhalen, waardoor ze de fragiele scheidslijn tussen normaal en gek verleggen. Ik zou ook Miranda is verdieping op deze voorstelling met een verbreding naar herstel.

De one-woman-show Herstellen doe je niet alleen is gebaseerd op het herstelverhaal van een ervaringsdeskundige. Door onder andere het onderdeel “Kom maar op met je vooroordelen” is er ruimte voor publieksinteractie, waardoor er een gesprek op gang komt dat het bewustzijn en begrip verruimt.

In Kortsluiting in mijn hoofd vertelt en zingt Brenda Froyen over het beest dat psychose heet. Haar ervaringen worden in een breder perspectief gezet door Stefaan Baeten.

Stigma

Stigma rondom psychische stoornissen is een thema dat in meerdere van onze voorstellingen een (hoofd)rol speelt. De hierboven al aangehaalde voorstellingen Herstellen doe je niet alleen en Vind je het gek! zijn voorstellingen waarin stigma een belangrijk thema is.

Spel, zang, dans en muziek zijn de middelen die worden ingezet om stigma en zelfstigma in de voorstelling Subjectief getekend bespreekbaar te maken, te relativeren en een spiegel te tonen aan toeschouwers.

Liedjes, sketches en monologen vormen de humoristische kern van Zo normaal nog niet. Een goedlachse, ontregelende verkenningstocht te gaan, waarbij de kans op perspectiefverschuiving vrij groot is.

Welkom in mijn hoofd is een nieuw theaterproject, een co-creatie met Samen Sterk zonder Stigma om psychische diversiteit op scholen en in de jeugdzorg bespreekbaar te maken.

Inclusie en werk

Nieuwe collega is een interactieve voorstelling over werken met een psychische aandoening. De acteurs spelen een aantal realistische casussen (van situaties met hoog opgeleide medewerkers) en gaan in gesprek in de zaal over hoe het anders kan. De casuïstiek kan per situatie worden aangepast en is er ruimte voor eigen ervaringen van de deelnemers.

Eetstoornissen

Stillen is een beeldende theatervoorstelling over eetstoornissen als bezwering van angsten, waarin de wanhoop en uitzichtloosheid voelbaar worden, maar herstel uiteindelijk overwint. De voorstelling is ook verfilmd.

Emma wil leven een voorstelling van Solo stories naar de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius.

Verstandelijke beperking

Lastige ouders is een voorstelling over de ouders van een verstandelijk gehandicapt kind (EMB). Gebaseerd op de dagboeken van de ervaringsdeskundige hoofdrolspeelster.

Ik neem je mee is een film over (Marokkaanse) kinderen met een beperking in Nederland en Marokko. Te boeken voor groepsvertoningen met gespreksbegeleiding.

Op school

Al onze voorstellingen hebben educatieve waarde en zijn zeer geschikt voor de bovenbouw van het MBO en HBO/WO. Daarnaast hebben we een aanbod voor jonger leerlingen (PO, VO, MBO).

Daarnaast hebben we voorstellingen over

Kanker>> Niemandsland, een voorstelling van Kitty van Mil over hoe het is als je niet meer beter kunt worden maar ook nog niet dood gaat.

Stress >> Cirkels, een interactieve voorstelling over omgaan met stress  aan de hand Covey’s Cirkel van invloed.

Seksueel misbruik >> Wees moedig
Een korte voorstelling om seksueel misbruik bespreekbaar te maken in verschillende contexten bijvoorbeeld binnen familie, kerkelijke gemeenschappen of jeugdzorg.

Hoogsensitiviteit >> Altijd prijs
Cabaretier Arie Vuyk is zelf hooggevoelig maar hij kan er wel goed tegen als zijn publiek hard lacht.

Ander thema? Informeer naar onze maatwerkmogelijkheden.