Theater over leven met een meervoudig beperkt kind

Dit is het verhaal van een moeder en een vader. Ouders van de liefste jongen ter wereld. Hij kan vreselijk goed zwemmen en kijkt recht in je ziel. Veertien jaar is hij. Maar zijn hoofd zit zo vol herrie dat hij misschien wel altijd twee zal blijven.

In Lastige Ouders nemen zij je mee in hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn.

Als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Samen met theatermaker Pieter Tiddens heeft zij haar dagboeken bewerkt tot de voorstelling Lastige Ouders. Om een representatief en breed beeld te schetsen, spraken Marike en Pieter in de voorbereiding met diverse ouders en hulpverleners over hun ervaringen met gehandicapte kinderen. Deze ervaringen zijn verwerkt in het verhaal van de voorstelling.

Toepassing

Lastige Ouders is een familievoorstelling (vanaf acht jaar) bedoeld voor ouders, broers, zussen en familieleden van gehandicapte kinderen. Maar ook voor de mensen die werken in de gehandicaptenzorg zal er veel herkenning en inzicht zijn. Door de professionele aanpak van de makers is het theaterstuk tevens geschikt voor theaterliefhebbers zonder directe affiniteit met het onderwerp.

Studenten die willen gaan werken in de zorg- en welzijnshoek, kunnen middels deze voorstelling ontdekken welk proces de ouders van een gehandicapt kind doormaken, bij het uit handen geven van de zorg. Dit zorgt voor een unieke inkijk waardoor er meer begrip ontstaat en er hopelijk een dialoog ontstaat.

Een integraal onderdeel van de voorstelling is een nagesprek waarin de spelers in gesprek gaan met het publiek. De ervaring leert dat alle toeschouwers, of het nou direct betrokkenen, professionals of geïnteresseerden zijn, deze uitwisseling van verhalen en ervaringen na afloop enorm waarderen.

De voorstelling is dusdanig gemaakt dat hij op een veelheid van locaties kan worden gespeeld, bij (zorg)instellingen, op scholen, maar ook in theaters.

Lastige ouders - theater verstandelijk gehandicapt | Fotografie Joke Schot

Marike van Weelden en Pieter Tiddens

Marike van Weelden en Pieter Tiddens schreven de tekst voor Lastige Ouders samen en spelen ook samen de voorstellingen.

Actrice Marike van Weelden is de moeder van Jons, een meervoudig gehandicapte jongen van 17 – gediagnosticeerd met het syndroom van West. Zij maakt de voorstelling samen met theatermaker Pieter Tiddens, die met zijn stichting Eigen Werk eerder doelgroepvoorstellingen maakte, zoals Wonderkanker, over een kind met kanker.


Fragment uit Lastige ouders

Wij hebben een zoon.
Hij zit niet op school,
stapt niet op de fiets

naar zijn voetbaltraining,
zit niet te klieren

met zijn zus aan tafel,
maakt geen ruzie met haar

over wie er tafel moet dekken,
wordt niet stiekem verliefd

op haar vriendinnen,
zit niet uren achter zijn Playstation,
trekt er niet op uit met vrienden,
komt niet te laat thuis

omdat ze de tijd vergeten zijn.
Allemaal niet.


 Lastige ouders  is een voorstelling voor iedereen die in alle sectoren zorg, hulpverlening, onderwijs werkzaam is. En dan niet alleen voor mensen op de werkvloer maar óók graag de bestuurders. Tenslotte als we een coherente aanpak willen vraagt dat een zelfde koers in de dagelijkse praktijk.

Lastige ouders emotioneert en laat ook met humor zien waar het om gaat. Voor iedereen die wil of moet leren of zich gesterkt wil voelen, een must!

Helen Flören, voorheen directeur zorg bij Dichterbij – klik hier om de volledige aanbeveling te lezen

meer aanbevelingen en recensies lezen