Wat zit er in je hoofd? Wat komt eruit? Hoe ga je daar mee om? Hoe gaan anderen daarmee om? Hoe gaan wij daar met elkaar mee om?

Welkom in mijn hoofd

Een briljante ‘wetenschapper’ komt in de klas vertellen over de werking van de hersenen. Ze heeft een zeer bijzondere hersenpan meegenomen. Een brein van een geniale uitvinder die wegens hyperactief gedrag van school gestuurd is. De presentatie lijkt goed voorbereid, de bioloog heeft alles onder controle.

Of vertelt haar buitenkant toch iets anders dan haar binnenkant?

Voorstelling en workshop

Welkom in mijn hoofd is een verbeeldend en verdiepend theaterprogramma- een voorstelling en workshop in de klas- waarin de groep een uniek kijkje krijgt in het hoofd van Thomas Edison en andere personages. Zoals Edison alles in twijfel trok, zullen de acteurs en leerlingen samen vragen stellen bij labels, vooroordelen, stigma’s en de verschillen in onze hersenen. Onderzoekend. Vanuit verwondering

Welkom in mijn hoofd - Kracht van Beleving

Nieuwsgierig naar wat zich in jouw hoofd afspeelt?

De voorstelling loopt door in een op maat gemaakte workshop waarin leerlingen en docenten door creatieve oefeningen zichzelf en elkaar beter leren kennen. Iedereen mag iets laten zien van zijn of haar binnenkant op een manier die bij hen past. Op deze manier gaat de spanning er vanaf en  ontstaat begrip en openheid.  Zo komt er ruimte om na te denken over hoe met elkaar om te gaan.


Toepassing

Geschikt voor groep 7/8 van de basisschool en het eerste leerjaar van de middelbare school.  Het programma duurt 90 tot 120 minuten.

Het theaterprogramma kan uitgevoerd worden als onderdeel van de lessenserie Binnenstebuiten.  We houden bij de keuze van de creatieve opdrachten, rekening met hetgeen de groep eventueel al gedaan heeft.

Welkom in mijn hoofd kan ook geïntegreerd worden in andere programma’s om aandacht te besteden aan persoonsvorming of sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen, als onderdeel van burgerschapsvorming naast religieuze en seksuele diversiteit,  in het kader van Weer samen naar school- beleid of als een op zichzelf staande (culturele) activiteit worden uitgevoerd.

Ook geschikt als groepsactiviteit voor jeugdzorg en – in verkorte vorm – voor ouderavonden.

Leerdoelen

  1. De leerlingen ontdekken hoe ze vorm kunnen geven aan hun gedachten en gevoelens middels creatieve vormen en expressiviteit 
  2. De leerlingen leren aannames en vooroordelen te herkennen en te bevragen
  3. De leerlingen oefenen met het inleven in anderen

Psychische diversiteit op school

Het theaterprogramma is een co-creatie van Kracht van Beleving en Samen Sterk zonder Stigma en is onderdeel van het project Jeugd en Onderwijs. Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin psychische diversiteit bespreekbaar is. 

Schaamte en vooroordelen rond psychische aandoeningen ontstaan al op jonge leeftijd. Het doel van het project Jeugd en Onderwijs is dat leerlingen meer begrip voor elkaar krijgen door meer te weten over elkaars binnenkanten. Dat leerlingen zich veilig voelen, het hardop zeggen als ze een dag niet lekker in hun vel zitten en een klasgenoot, mentor of hun docent om hulp durven vragen. Of dat ze zich er niet voor schamen dat ze therapie volgen.


Aanbeveling

Ik kwam de voorstelling tegen op facebook/social media, via Kracht van beleving. Het sprak mij aan omdat het mij mooi leek aan te sluiten bij onze methode voor sociale vaardigheden en sociaal emotionele ontwikkeling.  Mijn collega en ik hebben deze voorstelling geboekt voor onze groepen 7 (er kunnen nl 40 leerlingen tegelijk!). Eerst hadden we een voorgesprek met de speler/bedenker van de voorstelling om aan te geven wat wij zochten en wat voor groepen we hebben.

De voorstelling sprak de leerlingen erg aan, er gebeurde van alles waardoor er genoeg vaart en afwisseling in zat. Ik vond het ook erg knap hoe de actrice met haar stem speelde en daardoor spanning en interesse/aandacht wist te wekken en te behouden bij de leerlingen. 

Wij hadden 105 minuten gepland voor de voorstelling incl workshop, dit bleek in ons geval te weinig.

 Een tip is dus om zeker 120 minuten plannen! 

Petra Schmidt, leerkracht groep 7 en Intern begeleider – Zwetteschool, Sneek