Powerwijven

Theatervoorstelling seksueel misbruik

Je zit aan tafel met een groep vrienden, familie of wat vage bekenden, waarom kun je dan wel zeggen: “En toen werd ik zomaar in elkaar geslagen” en niet: “Toen werd ik zomaar misbruikt”?

Een indringende voorstelling over de impact van seksueel misbruik en het taboe dat er ligt op dit onderwerp. De voorstelling wil breken met dat taboe door woorden te geven aan de beleving van slachtoffers.

Powerwijven - theatervoorstelling seksueel misbruikMensen die seksueel misbruikt zijn moeten vele drempels over, voordat ze openlijk kunnen spreken over het misbruik. Vaak is er sprake van schaamte, regelmatig willen zij hun dierbaren beschermen. Ook worden de signalen die zij afgeven vaak verkeerd begrepen door hun omgeving. Als al die drempels gepasseerd zijn, en het misbruik komt ter sprake, dan legt men vaak de schuld of verantwoordelijkheid bij het slachtoffer. Door Powerwijven op de planken te brengen wil Theatergroep Sally & Molly meer ruimte geven aan het verhaal van de slachtoffers.

Toepassing

De voorstelling Powerwijven is niet alleen voor geschikt voor mensen met misbruik in aanraking zijn gekomen. Ook voor hulpverleners en studenten die in hun werk in aanraking kunnen komen met slachtoffers en daders is Powerwijven inzicht gevend. Dus eigenlijk voor iedereen die met mensen werkt.

Doordat het stuk is gemaakt in samenspraak met ervaringsdeskundigen ontstaat er indringende en realistische sfeer. Hierdoor is vaak veel herkenning en daarom wordt deze voorstelling ook altijd afgesloten met een nagesprek.

Vanwege de relatief korte duur is deze voorstelling zeer geschikt voor kleine zalen en kan hij goed ingebed worden in het programma van bijvoorbeeld een studiedag, opleiding of symposium.

Theatergroep Sally & Molly

Sally & Molly maakt theater over maatschappelijke en zorggerelateerde thema’s. Verhalen over daar waar het leven wringt, vreemd, afwijkend, pijnlijk of lachwekkend is. Doordat Sally & Molly altijd met een mix van professionals en ervaringsdeskundigen werkt, worden de voorstellingen rauw en realistisch maar ook mild van toon. Het doel van de voorstellingen is meer begrip en meer inlevingsvermogen scheppen, waardoor het oordeel wat minder snel geveld zal worden.

Naast Powerwijven zijn de voorstellingen Ziek Verlangen en Happy People ook van Sally & Molly. Meer weten over Theatergroep Sally & Molly? Lees meer over de motieven van deze bijzondere theatergroep.


Impressie van Powerwijven


Reacties & recensies

“Een voorstelling waar je ongemakkelijk van wordt door de herkenbaarheid en de uit het leven gegrepen getuigenissen. De voorstelling bijwonen is een ervaring die de tongen losmaakt over een onderwerp dat het verdient uit de taboesfeer gehaald te worden. Met dank aan de rechttoe-rechtaan aanpak en de openhartigheid van de actrices en theatermaakster die na afloop in gesprek gingen met de zaal. Een must-see, niet enkel voor hulpverleners, maar voor een breed publiek.”
Elke Decruynaere, Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram