Theater over verslaving

Een vrouw van over de zestig die een groot deel van haar leven geworsteld heeft met een alcohol probleem. Een jonge vrouw schiet vragen op haar af en legt haar het vuur aan de schenen. De jonge vrouw lijkt in evenwicht. Totdat blijkt dat zij bang is om te worden zoals de oudere vrouw.

Een indringende theatervoorstelling over verslaving in de breedste zin van het woord. Actrice Anke Heesbeen vertelt het verhaal over haar alcoholverslaving zonder censuur. De voorstelling verhaalt over het onvermogen de verslaving de baas te worden, de eenzaamheid die dat onvermogen weer met zich meebrengt.

Na de voorstelling en een korte pauze, is er een nagesprek met het publiek onder leiding van de regisseur en met medewerking van de acteurs. Publiek/ deelnemers kunnen vragen stellen aan de spelers en van gedachten wisselen vanuit eigen ervaring of opleiding. Door de ervaringsdeskundigheid van de hoofdrolspeelster wordt er direct een “huiskamersfeer” gecreëerd, haar openheid is dan een opstapje naar openheid bij de toeschouwers. Ziek Verlangen schept dus ruimte om over verslaving te spreken. Niet om een slachtofferrol aan te nemen, maar omdat pijnlijke ervaringen deel van ons mogen zijn, net als alle andere ervaringen. Het nagesprek wordt op maat vormgegeven in overleg met de opdrachtgever.

Toepassing

De voorstelling Ziek Verlangen is geschikt voor mensen die op welke manier dan ook met verslaving in aanraking zijn gekomen. Doordat het stuk is gemaakt in samenspraak met ervaringsdeskundigen ontstaat er een realistische, maar intieme sfeer.

Vanwege de relatief korte duur is deze voorstelling zeer geschikt voor kleine zalen en kan hij goed ingebed worden in het programma van bijvoorbeeld een studiedag, opleiding of symposium.

Sally & Molly

Sally & Molly maakt theater over maatschappelijke en zorggerelateerde thema’s. Verhalen over daar waar het leven wringt, vreemd, afwijkend, pijnlijk of lachwekkend is. Doordat Sally & Molly altijd met een mix van professionals en ervaringsdeskundigen werkt, worden de voorstellingen rauw en realistisch maar ook mild van toon. Het doel van de voorstellingen is meer begrip en meer inlevingsvermogen scheppen, waardoor het oordeel wat minder snel geveld zal worden.

Naast Ziek Verlangen speelt Sally & Molly ook  de voorstelling Happy People . Eerder maakten zij Powerwijven. Meer weten over Theatergroep Sally & Molly? Lees hier meer over de motieven van deze bijzondere theatergroep.

Ziek verlangen , Kracht van Beleving, foto karin Jonkers

 


Fragmenten uit Ziek Verlangen

“Ik ben Ank en ik ben verslaafd.
Drank is mijn liefste vijand.
Een vijand die ik de deur uitzet, telkens weer.
Maar die niet helemaal onvindbaar mag zijn.”

“Ik wil uit mijn lijf
Niet voelen
Een glas pakken hoeft niet
Ik zet de fles meteen aan mijn mond”

“Zonder hond maar met riempje
Kom ik boven, thuis.
Ik had mijn tanden nog niet eens gepoetst
Wat is het stil in huis.
Ik ga even langs de slijter.
Van de wereld af.”


Recensies & reacties

“De voorstelling opent een gesprek dat doorgaans niet zo snel op de werkvloer gevoerd wordt. Wat betekent dit voor jou in je persoonlijke leven en voor jou als professional. Ik had niet verwacht dat een medium als theater dit teweeg zou kunnen brengen.”

“Met theater vertel je verhalen en die verhalen maken duidelijk hoe iemands leven eruit kan zien.”
Cor Verbrugge, wetenschappelijk medewerker Novadic Kentron

“Stel, je heb een nieuw boek en je besluit het te gaan lezen. Je opent het op de pagina die ergens halverwege hoofdstuk 7 ligt en begint te lezen. Dat is de gedachte die ik kreeg toen de jonge Floor in deze voorstelling haar oudere tegenspeelster Anke aankondigde. Floor heeft geen ervaring met middelenverslaving. Anke wel. Floor is nieuwsgierig en probeert gedurende de voorstelling steeds naar het begin van het verhaal te bladeren: Hóe dan? Waarom heb jij je leven zo geleefd? Ik zou nooit zoals jij willen zijn! Ze stelt vragen aan Anke, scherp soms zelfs meedogenloos, soms middels liedjes en steeds liefdevol. ..” Klik om de hele recensie van Mirjam Giphart te lezen

“Jij bent de spiegel waar ik niet in wil kijken.”

Theater over verslaving door Sally & MollyKlik om de recensie in het Haarlems Dagblad te lezen.