Kreeft

Ongeneeslijk ziek maar springlevend

Kitty van Mil is theaterdocent, - maker en actrice. Ze verloor haar vader al op jonge leeftijd aan kanker. Moeder en een groot aantal familieleden werden eveneens door deze ziekte getroffen. De angst zelf kanker te krijgen, die Kitty altijd gehad heeft,  werd echt doodsangst toen haar zus in 2008 borstkanker kreeg. Ze vroeg haar toenmalige huisarts onderzoek te doen omdat ze een genetische afwijking vermoedde. Hij weigerde.  Enkele maanden later bleek er een tumor van tien centimeter in haar borst te zitten met uitzaaiïngen naar de lymfeklieren.  Aanvankelijk wilde Kitty geen behandeling maar uiteindelijk ging ze overstag. Een zwaar traject volgde waarin ze blijvende hartschade opliep maar de uitkomst was positief. In september 2011 hoort Kitty dat ze  kankervrij is.

In september 2016 blijken er toch uitzaaiingen te zijn. Haar hele lever zit vol tumoren.  Opnieuw is de eerste reactie van Kitty dat ze zich beter van kant kan maken maar weten haar artsen en omgeving haar ervan te overtuigen toch een nieuw traject in te gaan met als opbrengst een levensverwachting van drie tot vijf jaar. Ambitieuze Kitty maakte meteen een planning voor alle dingen die ze nog wilde doen.  "Kun je ongeveer aangeven wanneer de aftakeling begint?" vroeg ze haar oncoloog, "dan kan ik er met mijn werk rekening mee houden."

chemonoloog over uitgezaaide borstkankerKitty maakte al drie veelgeprezen solovoorstellingen over haar ervaringen: Vals plat , Ik heb nog iets op mijn lever en Niemandsland.

In Trouw zei ze in maart van dit jaar: "Net als voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, zie ik theater echt als een trainingsgebied, waardoor wij in staat zijn beter overeind te blijven in de maatschappij. Artsen en verpleegkundigen komen na zo’n theatervoorstelling regelmatig op mij af: ze zien in de solo hoe belangrijk patiëntcommunicatie op maat is. Ik heb het geluk dat mijn behandelend artsen van het Radboudumc communicatief zeer competent zijn."

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram