Cabaretvoorstelling over kanker

In 2013 maakte Kitty van Mil de reality-cabaretvoorstelling Vals Plat waarin ze liet zien hoe het leven van een (voormalig) kankerpatiënt kan zijn. Nu is er een nieuwe solo. De aanleiding is wreed en pijnlijk. De inspiratiebron is groter, woeliger en stormachtiger dan ooit!

In september 2016 werd duidelijk dat iemand, onverwacht, de borstkankerchemo-aanval van 2011 had overleefd: hij heet Tumor Theodoor. Radioloog Roel en oncoloog dr. Paula zagen tot hun schrik dat Theodoor zich fanatiek had voortgeplant. Een leger van tumorcellen keek hen venijnig aan vanuit hun nieuwe verblijf: de lever. Dr. Paula ging op zoek naar slimme en oersterke strijdkrachten, uitgerust met de nieuwste wapens. Een poging om Tumor Theodoor en zijn nakomelingen opnieuw te verslaan of in ieder geval chronisch bewusteloos te slaan. Voor hoe lang? Geen idee. Via ruw Radboud wc-papier, tapasrestaurant ‘t Zusje, liters cola, de Willem Ruis show, Avro’s weekendkwis, Joris’ Kerstboom, de Spaanse zon, liefde, genegenheid, en opperste verbazing neemt Kitty u mee in een razendsnelle achtbaan met de nodige humor als wapen. Durft u in te stappen? Riemen vast!

Toepassingen

Ik heb nog iets op mijn lever is in te zetten bij bijeenkomsten voor (ex-)kankerpatienten, familie en zorgmedewerkers (oncologie en anderszins).  Gezien de toegankelijke, laagdrempelige humor van Kitty past de voorstelling ook in ‘gewone’ theaters.  De voorstelling is o.a. te zien bij Markant in Uden (25-09),  HAN Campus theater, Nijmegen (19-04, 20-09, 11-10, 15-11), ’t Mozaïek in Wijchen (26-10) , Posttheater, Heerenveen (01-11) en Hofpoort, Coevorden (20-01-19). Kaartverkoop via de theaters.

Door een nagesprek na de voorstelling is er de mogelijkheid om eigen verhalen te delen en zo (h)erkenning en verbondenheid te ervaren.

Kitty van Mil

Schiet me maar meteen dood, ik wil niets horen, ik wil geen behandeling”, sprak Kitty van Mil tegen haar oncoloog toen hij haar in 2011 vertelde dat ze een ingewikkelde kankersoort had. Drie weken later lag Kitty, hevig protesterend en denkend aan haar kapsel en haar decolleté, toch gekoppeld aan zakken gevuld met een gifrode chemococktail, op een zaal met nieuwe, kale vrienden.

In het najaar van 2016 worden er uitzaaiingen bij Kitty geconstateerd …. De tijd die haar nog rest wil ze goed besteden onder meer door deze voorstelling. “Ik ga niet zitten kniezen in een hoekje, hoe klote het ook is. Ik moet er iets mee doen. Bovendien weet je het maar nooit. De wetenschap staat niet stil.


Recensies & Reacties

Interview Trouw, 15-03-2018

“Artsen en verpleegkundigen komen na zo’n theatervoorstelling regelmatig op mij af: ze zien in de solo hoe belangrijk patiëntcommunicatie op maat is….” verder lezen: pag. 1, pag. 2


De Gelderlander 01-02-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vals Plat boeit en is van maatschappelijke waarde.”
Dagblad De Stentor over de eerste solo van Kitty van Mil