Thomas Borggrefe is theatermaker en daarnaast parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Sinds 1991 maakte hij vijf theatervoorstellingen over dementie. De voorstellingen geven spelenderwijs veel informatie over de werking van de hersenen en maken de beleving van dementie invoelbaar. De impliciete boodschap van al zijn voorstellingen is om dementerende mensen gelijkwaardig, liefdevol en met respect te behandelen.

Na Thomas’ voorstellingen gaat hij in gesprek met zijn publiek. Thomas spoort zijn publiek aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. Door zijn ontroerende voorbeelden uit de praktijk en humoristische anekdotes is hij als geen ander in staat zijn publiek te laten nadenken over de mens achter de diagnose dementie. Zoals hij het zelf zegt:

“Ik probeer mijn publiek bewust te maken van het feit dat het wezen van de mens met dementie hetzelfde blijft. Het gevoel wordt niet dement!”


Trainingsacteur/scènes over dementie

Thomas is tevens te boeken als gespecialiseerd trainingsacteur en voor intermezzo ’s tijdens studiedagen en congressen.


Binnenkort: Fragmenten

Een interactieve voorstelling over de beleving van dementie. Thomas Borggrefe speelt naar aanleiding van vragen en wensen over onderwerpen die bij het publiek rondom het thema dementie naar voren komen en gaat hierover in gesprek met het publiek.

Huidige voorstellingen

Helderman - Toneel dementieHelderman

Een voorstelling over dementie, vergeten, gelukkig zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood.

Wanneer is het leven met dementie niet meer leefbaar?  Een actueel onderwerp, geen antwoord, maar voelen en zien, wat in iemand omgaat. Ondanks het ‘zware’ thema veel grappige elementen doordat de hoofdpersoon een vrolijke man is.

 

 

Tafe van Twee - Toneel dementieTafel van Twee

De voorstelling Tafel van twee gaat over het huwelijk van een vrouw met dementie en haar man die haar liefdevol wil blijven verzorgen tot het einde. Ook laat de voorstelling zien hoe belangrijk het is dat zorgverleners het levensverhaal van betrokkene kennen.

 

Bovenkamer - Toneel dementieBovenkamer

Een integere theatervoorstelling over de belevingswereld van een man met dementie, met informatie over de werking van de hersenen en de betekenis van muziek. Daarnaast gaat de voorstelling over de -veranderende – relatie met zijn volwassen zoon.


Eerdere voorstellingen

Fuik folder NL:Fuik folder NLFuik

In Fuik speelde Thomas Borggrefe een man met dementie. De tegenspeler is zijn zoon die het heel moeilijk vindt om zijn vaders gedachten te volgen.

 

 

Utrecht - Acteur Thomas Borggrefe (Foto Marnix Schmidt)Verdwaald

De eerste voorstelling van Thomas Borggrefe over dementie ging over een dementerende moeder en haar zoon. Flarden van herinneringen, oorlogsangsten en ervaren verlies.
Gespeeld van 1999 – 2003

 

Die GeschDie Geschichte einer Geschichteichte einer Geschichte

De geschiedenis van ‘de kleinzoon’ en ‘de grootvader’ die niet over zijn verleden in de oorlog wilde praten. Die Geschichte einer Geschichte was op veel op scholen in Nederland en Duitsland te zien.