Tafel van twee

Theater over dementie

De voorstelling Tafel van twee gaat over het huwelijk van een vrouw met dementie en haar man die haar liefdevol wil blijven verzorgen tot het einde. Is hij in staat liefdevol in verbinding te blijven met haar, wat dringt nog tot haar door en wat is de grens van zijn zorgen voor haar? Deze indringende voorstelling geeft niet alleen de gevoelswereld van de vrouw zelf realistisch weer, maar ook de hierdoor veranderende balans tussen de echtgenoten.

Het tweede thema in deze voorstelling is het belang van aandacht voor het levensverhaal vanuit de formele zorg. De voorstelling wil meegeven dat het voor het geven van juiste zorg broodnodig is dat de zorgverlener meer weet van de achtergrond van de persoon met dementie, van zijn of haar smaak, beleving en interesses, maar ook van heftige levensgebeurtenissen.

Toepassing

Tafel van twee is geschikt voor mensen die in hun persoonlijk leven of in hun werk met dementie in aanraking komen. Doordat de voorstelling Tafel van twee uit de praktijk komt, Thomas werkt met dementerende mensen, zijn de gespeelde ervaringen dermate realistisch dat ook studenten er baat bij kunnen hebben.

Na de voorstelling gaat de Thomas in gesprek met het publiek om gerezen vragen te beantwoorden en zelf vragen te stellen. Een interactief gesprek leidt tot meer bewustwording, wat de ervaring van de voorstelling een grotere impact geeft.

Thomas Borggrefe

“Van sommige dingen kun je je alleen een voorstelling maken door theater.”

Thomas Borggrefe is theatermaker en daarnaast parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Sinds 1991 maakte hij vijf theatervoorstellingen over dementie, waaronder ook Helderman en Bovenkamer. De voorstellingen maken de beleving van dementie invoelbaar. De impliciete boodschap van al zijn voorstellingen is om dementerende mensen gelijkwaardig, liefdevol en met respect te behandelen.

Na Thomas’ voorstellingen gaat hij graag in gesprek met het publiek om vragen te beantwoorden en om meer vragen op te roepen. Thomas spoort zijn publiek aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. Door zijn ontroerende voorbeelden uit de praktijk en humoristische anekdotes is hij als geen ander in staat zijn publiek te laten nadenken over de mens achter de diagnose. Zoals hij het zelf zegt: “Ik probeer mijn publiek bewust te maken van het feit dat het wezen van de mens met dementie hetzelfde blijf. Het gevoel wordt niet dement!”


Fragment uit Tafel van twee

Wat zei ik nou net?

Dat is het probleem

Dat ik niet kan onthouden wat ik zonet zei

Maar af en toe valt er een brok op zijn plaats

Dan komt de rest ook wel weer

Is het nu afgelopen?

Nee, wat altijd zo is

Is niet afgelopen

 

Bomen in hun kaalheid zijn ook mooi

Bomen verliezen hun blad

Mensen verliezen hun kennis

 

Een tik in een langspeelplaat roept een lang vergeten herinnering op

Een geur laat je de eerste liefde weer voelen


Reacties & recensies

“Thomas Borggrefe staat bekend om zijn voorstellingen met betrekking tot het onderwerp dementie. Hij speelt geweldige personages in dit stuk en laat de problematiek zien omtrent het verlies van het geheugen van de dementerende vrouw, maar ook het goed gespeelde verdriet, eenzaamheid, boosheid en schuldgevoelens van de partner.  De nieuwe voorstelling – De tafel van twee – is een eye-opener met betrekking tot dementie en de problematiek die het kan aanrichten in een huwelijk.”
Ella Cadee, MBO-V studente

“Alles ist da, nur raus kann es nicht”
Recensie Tafel van twee (Duits)

"Ontroerend en realistisch. Dit is wat ik dacht bij de nieuwe voorstelling van Thomas Borggrefe: prachtig om te zien hoe een kwetsbaar onderwerp als dementie met zoveel verbeelding je kan raken!"
Jos de Blok, Buurtzorg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram