Vlafeest

Fabian vertelt in zijn voorstelling over hoe hij steeds beter kan doen alsof hij minder last heeft van autisme (MCDD) en OCD. Behalve als hij moe en zichzelf is dan. Behoudens die momenten lukt dat met vallen en opstaan eigenlijk ook wel telkens ietsje beter. Dit levert een zeer humoristische voorstelling op over hoe hij zich verhoudt tot de maatschappij. En er wordt natuurlijk ook gesproken over vla.

Het theater is een goede plek om het over autisme te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen. Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik naar voren wil brengen. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen.

“Mijn shows gaat natuurlijk niet alleen over dat autisme, maar het is wel een belangrijk deel van me. Het feit is wel dat ik er een heel eigen blik op de wereld door heb. Op die manier zet ik mijn eigenaardigheid in als een kracht. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor mij soms heel gek en absurd overkomen.  Maar los van dat is het ook een cabaretvoorstelling en wil ik mijn bezoekers vooral een avond keihard lachen bezorgen. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?”

Vanaf februari 2020 komt Fabian met een nieuwe voorstelling: Kleine wereld.


Toepassing

Aantrekkelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Een cursus autisme voor beginners verpakt in een schaterlach. Aanpassingen mogelijk in overleg.Vlafeest is bedoeld om meer aandacht te genereren voor autisme in het algemeen en MCDD in het bijzonder. Franciscus hoopt dat mensen meer begrip krijgen voor die merkwaardige jongen in de supermarkt, die urenlang naar de vla staat te kijken. En dat lukt: zijn voorstelling roept veel sympathie op, en heeft grote emanciperende waarde. Maar het is ook een hele goede reclame voor zijn comedy, want Fabian Franciscus is beslist veel meer dan zijn autisme.

Recensie door Rosalie Fleuren, 24-02-2019 Theaterkrant


Fabian Fransiscus overtuigt in De Klif

  geplaatst in: Klifhangers maart 2018  

Met nieuwkomers weet je het nooit. Soms stelen ze met hun eerste avondvullende programma je hart, maar soms zakken ze dramatisch door het ijs. Fabian behoort duidelijk tot de eerste categorie: met fijne, intelligente humor en oprecht contact met de zaal, zette hij onlangs in Theater De Klif een geweldige voorstelling neer.

Fabian heeft een autistische stoornis en vertelt daar vrijelijk over. Eigenlijk is Vlafeest een masterclass autisme met droge feitjes en kleur gegeven door anekdotes uit Fabian’s eigen leven. In het begin moest je even wennen: hij beweegt nogal veel met zijn armen, maakte rare stappen met zijn voeten en kijkt het publiek niet veel aan. Fabian legt rustig uit dat dit soort motoriek en gedrag typisch is voor een autist. En in plaats van dat het storend wordt, went het snel en na een tijdje valt het niet meer op.

Met speels gemak zet Fabian het publiek naar zijn hand, praat uitgebreid met sommige bezoekers, vooral over hun ervaringen met autisme. Naast slimme, intelligente en soms platte grappen, deelt Fabian zijn eigen ervaringen en die beklijven het meest. Over hoe een autist geen ironie begrijpt – maar dat hij dat uiteindelijk toch heeft geleerd. Over hoe een autist bijna altijd dingen letterlijk neemt en dat je daarom moet uitkijken wat je tegen zo iemand zegt.

Fabian heeft met zijn eerste voorstelling een prachtige voorstelling gemaakt. Niet schreeuwerig, eerder klein, met geweldig veel grappen en een cursus autisme voor beginners. Mijn hart heeft hij in ieder geval gestolen.

Roy

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram