Vals plat

Gedurende zeven maanden druppelde de vlijmscherpe chemo wekelijks in haar lichaam. En niet alleen de chemo zou vlijmscherp zijn…
Samen met regisseur Michaël van Buuren werkte Kitty van Mil aan deze  onconventionele reality-cabaretvoorstelling over kanker, waarin op directe en  authentieke wijze niets of niemand ontzien wordt en waarin met de nodige zaaiende en graaiende zwarte humor het publiek zaken te horen en te zien krijgt die even meedogenloos, confronterend als ontroerend en ontwapenend zijn. ‘Vals plat’ is geen braaf verwerkingsprogramma van een (ex) kankerpatiënte, maar laat het leven zien zoals het soms kan zijn: keihard, rauw, verdrietig, lief verrassend en onverwacht inspirerend.

Spel en tekst: Kitty van Mil
Regie en scriptbegeleiding : Michaël van Buuren
Medisch advies UMC St. Radboud: Professor dr. Dietmar Ulrich, drs. Annelies Werner, drs. Sasja Mulder
Algemeen advies: Liesbeth List
Techniek: Jasper Langelaan

Liesbeth List over vals plat

Kanker is een vreselijke ziekte. Eén op de drie Nederlanders krijgt ermee te maken. In december 2010 belde Kitty van Mil me op met de mededeling dat ze ernstige, buitengewoon ingewikkelde kanker had. Ik ken Kitty al vanaf haar veertiende. Vanaf haar jeugd heb ik haar geadviseerd als het om ambities ging, maar ook privé was ik een soort ‘pleegmoeder’. Opvallend was dat Kitty haar creativiteit en passie voor theater gebruikte om met de kanker om te gaan.  “Met Kerst gooide ik uit wanhoop en woede met een pantoffel de schapen uit de kerststal. Ik keek naar de kameel. Waarom stond er geen dromedaris bij? Kon ik er al aan wennen… één bult.” Kitty bewerkte het verhaal, dat ze tijdens de vele chemo-kuren zelf schreef, samen met regisseur Michael van Buuren, tot een indringende theatersolo.
“Vals Plat’ is herkenbaar voor kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten. Een eye-opener voor mensen die nog nooit met kanker te maken hebben gehad. Een steun voor familie en naasten van kankerpatiënten. Door de openhartigheid, de oprechtheid en de grensverleggende humor, de tragiek en de authenticiteit in “Vals Plat’, leer je de werkelijkheid van het leven onder ogen zien. Een werkelijkheid die hard is, maar ook teder, kwetsbaar en liefdevol. “Vals Plat” laat zien hoe woede, onmacht en verzet omgezet kan worden in doorzettingsvermogen én respect en genegenheid voor de mensen die nauw bij haar proces betrokken waren.

Vals Plat is gemaakt in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij.

» Bekijk ook: Reacties en aanbevelingen

Foto Eric Scholten

[wpdevart_youtube]i1kE0XF7AQ4[/wpdevart_youtube]

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram