Herstellen doe je niet alleen

Theatervoorstelling psychische kwetsbaarheid

Stel je voor: een leven dat als een film aan je voorbij trekt. Beeld je in: pech, geluk, verbinding, eenzaamheid, psychische kwetsbaarheid en gezond verstand. En welke rol heb jij als toeschouwer?

Mirjam Giphart maakte een verbeeldende voorstelling met interactie, gebaseerd op haar leven, waarbij duidelijk wordt dat pech en geluk een groot effect op kwaliteit van leven hebben. Een levensverhaal getekend door psychische kwetsbaarheid, dat zich ontvouwt als herstelverhaal, waarbij vooroordelen en emotie niet geschuwd worden. De uiteindelijke boodschap is er een van hoop.

Toepassing

Herstellen doe je niet alleen wil verbinden en bewustmaken. De voorstelling is met name geschikt voor mensen die zelf direct of indirect met  de geestelijke gezondheidszorg in aanraking zijn gekomen.

In het nagesprek behorende bij de voorstelling is er voor iedereen de ruimte om verbinding te maken, zowel op professioneel als op privégebied.

Ook beschikbaar als Theater met bagage.

De voorstelling is o.a. gespeeld op uitnodiging van

  • 'Wilmink theater, Enschede
  • Zie mij' - Samen Sterk zonder Stigma
  • Vier de verschillen
  • Pameijer

Herstellen doe je niet alleen - Theatervoorstelling psychische kwetsbaarheid door Mirjam Giphart


Reacties

Zie Mij zonder stigma - oktober 2018

31 oktober jl. mocht ik deelnemen aan "Zie Mij zonder stigma" een landelijke dag van Samen Sterk Zonder Stigma. Toen ik Mirjam Giphart op het programma zag staan wist ik dat ik haar "OneWomanShow, Herstellen doe je niet alleen" wilde bijwonen. Ze had mij nieuwsgierig gemaakt met haar kleurrijke voorkomen en sprekende karakter. En ze maakte al mijn vooroordelen en verwachtingen meer dan waar. Wat een ongelooflijk knappe vrouw en wat een prachtige ontroerende voorstelling waarmee ze echt iedereen in het hart weet te raken. Ze danst, zingt, vertelt en speelt alle facetten van het soms zo onzekere leven en gaat werkelijk geen taboe uit de weg. Een voorstelling die je laat mee leven met haar soms kreukelige bestaan en waarbij je met een glimlach de deur uit gaat omdat ze je laat mee genieten van al het mooie. Mirjam Giphart maakt verbinding en die verbinding is oh zo waardevol.-  Annemiek Bijl.

Hoe een psychische kwetsbaarheid en gezond verstand een leven vormen

Een ruimte die niet veel groter is dan een huiskamer, gordijnen gesloten, een televisiescherm en twee koffers in de hoek vormen het decor voor deze onewomanshow. Wanneer de deur dicht is, is de voorstelling ook meteen begonnen. In het midden van de ruimte staat Mirjam in een zwarte jurk met een vrolijk, gekleurde ketting om haar hals, Mirjam Giphart speelt in deze voorstelling zichzelf. De muziek begint, de beelden op het scherm bewegen en vormen een film en ook Mirjam beweegt, toont emoties, expressie. Het scherm toont foto’s van een kind dat opgroeit, volwassen wordt en een leven leidt. De muziek wisselt af, vrolijk, snel, opgetogen, ingetogen, verdrietig, ontroerend. De combinatie van de muziek, de beelden en de expressie van Mirjam maken dat de moeilijkheid van het leven zo voelbaar is. De toeschouwers worden volledig meegenomen en voelen de pijn, het geluk, het verdriet.

Wanneer na drie kwartier de vrouw op de foto’s steeds meer lijkt op de vrouw die voor me staat, zijn we haar leven door meegenomen. Hoe kwetsbaarheid kracht kan worden is wel heel kenmerkend voor wat Mirjam heeft neergezet. En ondanks dat het zo zichtbaar en voelbaar was hoe lastig het kan zijn in het leven is hoop wel een woord wat bij me opkomt aan het einde van deze voorstelling. - Nienke Bouwman, Socialrun

Vier de verschillen - april 2018

"Hierna met zijn allen naar de One-woman-show van Mirjam Giphart. ‘Herstellen doe je niet alleen’, ook het beleven van deze voorstelling niet; adembenemend, mooi, emotie, luisteren, voelen…applaus! Er werd veel en lang over nagepraat! Gelukkig hadden we lunchpauze."  - fragment uit verslag Jan Anne Kalkhoven * verder lezen

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram