Happy People

Theater over omgaan met depressie

Een jonge vrouw kampt met depressies en heeft zelfs suïcide overwogen. Haar tante leeft met een man die depressief is. Zij probeert zo goed mogelijk het gezin draaiende te houden maar voelt zichzelf hier vaak in falen. Samen vertellen zij hun eigen verhaal maar komen ze er ook achter dat ondanks dat zij over hetzelfde thema praten elkaar echt begrijpen niet makkelijk is.

De theatervoorstelling Happy People geeft een intens beeld van de gevoelens en dilemma’s van mensen die met ernstige depressies en angsten kampen. Ook het perspectief van hun naaste komt uitgebreid aan bod.  Ontroerend, indringend maar ook met een grappige noot! Happy People is gebaseerd op eigen ervaring van de spelers, onderzoek en verhalen van lotgenoten.

Na de voorstelling en een korte pauze, is er een nagesprek met het publiek onder leiding van de regisseur en met medewerking van de acteurs. Publiek/ deelnemers kunnen vragen stellen aan de spelers en van gedachten wisselen vanuit eigen ervaring of opleiding.  De acteurs zijn graag bereid hun eigen ervaring op een open manier te delen.  Doel is om zonder vooroordelen gezamenlijk tot meer inzicht en begrip te komen.  Het nagesprek wordt op maat vormgegeven in overleg met de opdrachtgever. 

Na afloop van het gezamenlijke nagesprek is er altijd ruimte om ook één op één met elkaar in gesprek te gaan of vragen te stellen.

Toepassing

Deze voorstelling is geschikt voor cliënten én naasten, voor hulpverleners (i.o.) en belangstellenden. Happy people kan ingezet wordt als zelfstandige activiteit maar ook goed ingebed worden in het programma van bijvoorbeeld een studiedag, opleiding of symposium rond het thema depressie en dysthymie maar ook angststoornissen, suïcide en maakbaarheid.

Happy People - foto Karin Jonkers

Sally & Molly

Sally & Molly maakt theater over maatschappelijke en zorggerelateerde thema’s. Verhalen over daar waar het leven wringt, vreemd, afwijkend, pijnlijk of soms ook lachwekkend is. Doordat Sally & Molly altijd met een mix van professionals en ervaringsdeskundigen werkt, worden de voorstellingen rauw en realistisch maar ook mild van toon.

Naast Happy People speelt Sally & Molly ook   Ziek Verlangen. Eerder maakten zij Powerwijven. Meer weten over Theatergroep Sally & Molly? Lees meer over de motieven van deze bijzondere theatergroep.


Fragment uit Happy People

Soms is hij ziek! Net als jij.
Iemand die 40 graden koorts heeft zeg je niet tegen ‘doe eens je best”

Je hebt niet 25 jaar lang 40 graden koorts. Ik was al lang afgehaakt als ik jou was.
Ik was ook al lang bij mezelf afgehaakt als ik iemand anders was.


Reacties & recensies

Taboe

"DE WAARHEID! Hier komt de taboe aan het licht. Waar men niet over mag of wil praten. Nee. niet doen, want je bent anders, niet zoals men wilt of men weet anders geen raad met jou. Met dit echte verhaal word de verdrukkende eenzame duisternis die tot de dood spoor kan leiden..misschien op tijd eindelijk oprecht, letterlijk en figuurlijk in de spotlight gezet. Wat voor vele een redding kan zijn."- Eveline de Bruine


Een dijk van een theaterstuk

“120 bezoekers en maar 1 negatieve opmerking. Die opmerking kwam van een van de aanwezigen voor wie het te dichtbij kwam. Kon het niet verwerken. Maar wat een dijk van een theaterstuk. Grote klasse. Dit moet op tv met daarna een gesprek met publiek. Regel het! Allemaal positieve geluiden, men was voornamelijk diep onder de indruk. De nagesprekken waren nodig en nuttig. 100% compliment.”- John Hegenbart, Veens Welzijn


Aanbevolen door Depressie Vereniging Nederland

“Je wordt vanaf het eerste moment gegrepen door de actrices, door hun zeer realistische spel. Alles wat er speelt tussen en bij mensen met een depressie wordt benoemd, niets blijft onuitgesproken. Dat maakt dat het diep binnenkomt en je als toehoorder volledig uit je comfortzone wordt getrokken. Heel indringend en prachtig neergezet!”  - Nathalie Kelderman, directeur Depressievereniging Nederland

Stefan Groothuis

Happy People is een sterke indringende voorstelling die zorgt voor een intens beeld van de gevoelens en dillema’s van mensen die met depressiviteit te maken hebben en hun naasten. Ontroerend, heftig maar ook met een grappige noot.” - Stefan Groothuis, winnaar van de gouden medaille op de 1000 meter schaatsen in Sotsji en ambassadeur van Depressie Vereniging Nederland


Aangrijpende reis door een gekweld bestaan

Happy People komt recht uit het hart en laat zien waarom we depressieve mensen niet los moeten laten. Een aangrijpende reis door een gekweld bestaan.”
Mieske van Eck, Brabants Dagblad

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram