Autisme

Autisme Spectrum Stoornis

Autisme kan op veel verschillende manieren tot uiting komen, daarom spreekt het psychiatrisch handboek DSM-5 van een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).  Eerdere (deel-) diagnose als de stoornis van Asperger, PDP-NOS en McDD worden ook nog wel gebruikt.


kleine wereld - kracht van beleving

Fabian Franciscus, cabaretier

Fabian Franciscus kreeg de diagnose McDD (multiple complex developmental disorder). Door zijn autisme heeft Fabian een heel eigen blik op de wereld: dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor Fabian soms heel gek en absurd overkomen. En andersom. Fabian maakte er een humoristisch Vlafeest van met een serieuze laag. Na Kleine wereld is Fabian nu al aan zijn derde voorstelling toe: Lekker gezellig.

Het is ook mogelijk om een compilatie- of maatwerkvoorstelling te boeken.


Autisme... op het eerste gezicht

Voor mensen met autisme is het niet altijd gemakkelijk om contact te maken met anderen. Woorden worden letterlijk genomen, beeldspraak kunnen ze niet plaatsen, reacties worden niet altijd begrepen en veranderingen zijn moeilijk. Ook vermijden mensen met autisme vaak oogcontact of kijken ze je juist lang en indringend aan. Hoe ga je daarmee om? En hoe ben je ‘autismevriendelijk’, zodat ook mensen met autisme evengoed zichzelf kunnen zijn?

Wat kun je doen in het eerste contact met iemand met autisme? Hoe zorg je voor een veilige ontvangst? Wat kun je  beter juist niet doen of zeggen? 

Deze improvisatievoorstelling over ontmoetingen met mensen met autisme is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk.

Ervaringen en persoonlijke verhalen uit het publiek worden door de acteurs vertaald naar speelse, ludieke en ontroerende scenes waarna we met elkaar in gesprek gaan over de ontmoetingen met mensen met autisme.

De scènes kunnen aangepast vervangen worden door nieuwe scènes op basis van eigen casuïstiek, ook de vraagstelling kan in overleg aangepast worden. Meer weten over de mogelijkheden ? Neem contact op met  Paulien.

 

Over autisme

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten. Op de website www.nva.nl  van de vereniging is veel, toegankelijke informatie te vinden.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram