Interview Sophie en Pieter Tiddens

WAT DE F*CK IS GELUK

Sophie en Pieter Tiddens over het maken van de voorstelling

Muziektheater over depressie bij jongeren. Een pittig onderwerp waarover je lastig praat. 1 op de 5 Nederlandse jongeren kampt met depressie. Sophie Tiddens is zo’n jongere. Ze is de dochter van theatermaker Pieter Tiddens. Pieters nieuwste voorstelling WAT DE F*CK IS GELUK is gebaseerd op haar levensverhaal. Een theatraal concert om het hart te raken en het gesprek te starten. Pieter: “Wij vertellen wat wij hebben ervaren, in de hoop dat mensen zich hierin herkennen – jongeren, en hun ouders.” 

Sophie heeft al van jongs af aan een sombere kijk op het leven. Hierdoor raakte ze in een isolement, zowel in haar sociale omgeving als binnen haar eigen familie. Sophie: “Ik sprak wel over hoe ik me voelde, alleen niet met de mensen met wie ik zou moeten praten. Ik denk dat het lange tijd een maatschappelijke norm was om moeilijke dingen bij jezelf te houden, er zelf mee te dealen. Mentale gezondheid is nog steeds vaak een taboe. Aan de buitenkant zie je het niet gelijk. Dus moet je zelf toegeven dat het nodig is om naar de dokter te gaan, en dat ook aandurven.” Sophie bezocht op haar twaalfde voor het eerst een psycholoog. Maar pas na een traumatische ervaring met haar ex, beseften haar ouders dat dit geen gewoon puberen was en dat ze met serieuze problemen kampte. Pieter: “Ik was nog wel van plan om het weg te poetsen, maar dat liet Sophie niet meer toe. Ze dwong ons om echt naar haar te luisteren. Het was een heel confronterende tijd. Ik weet dat ik niet goed ben in praten over hoe ik me voel. En zeker niet over dit onderwerp, omdat ik hierin kwetsbaar ben. Nu maken we WAT DE F*CK IS GELUK , omdat heel veel kinderen en ouders te maken hebben met deze problematiek. We willen hier niet alleen in zijn.”

Het maakproces van WAT DE F*CK IS GELUK  besloeg ruim twee jaar. Van begin af aan is nauw samengewerkt met drie jongeren die met depressie kampen: Sophie, Mees en Moos. De voorstelling is gebaseerd op hun verhalen, en teksten en liedjes die zij schreven. Ook een denktank keek mee, bestaande uit ervaringsdeskundigen en professionals van o.a.  het Depressie Expertise Centrum Jeugd van GGZ Oost Brabant en de afdeling Psychosociale Zorg Erasmus MC-Sophia. WAT DE F*CK IS GELUK  vertelt het verhaal van Piep (gespeeld door Anne Meijer) en haar ouders (Pieter Tiddens en Marike van Weelden). Piep is ontzettend lief en intelligent, maar houdt een groot gedeelte van haar persoon geheim. Vader vindt alles goed. Als iets niet werkt, probeer je wat anders. Moeder is van het aanpakken, jezelf in de ogen kijken, eerlijk zijn. Samen worstelen ze met de depressie van Piep. De voorstelling heeft de vorm van een theatraal concert. Pieter: “Van begin af aan dacht ik: het verhaal moet in songs verteld worden. Een concert mag chaotisch zijn. Muziek geeft veel ruimte voor wie je binnenin bent, ook als je naar buiten toe misschien iets anders zegt.” Sophie: “De voorstelling zit vol liedjes met mooie zinnen, zoals Wat de fuck is gluk. Mijn favoriete nummer is Waarom Waarom:

Waarom waarom

Wat heb je eraan

Wat is de zin van het nut

Wat heb je aan bestaan

Die tekst komt uit mijn hoofd, dit is mijn leven. Het voelt heel fijn hieraan mee te werken. Mijn stem mag gehoord worden, ik heb er echt wat in te zeggen.” 

WAT DE F*CK IS GELUK  is vrolijk en confronterend, humorvol en kwetsbaar. Pieter staat bekend om zijn lichte voorstellingen die zware onderwerpen invoelbaar en bespreekbaar maken, zoals LASTIGE OUDERS over het leven met een meervoudig beperkt kind. Pieter: “Ik zoek alle kanten op, de hete brei én de grappen. Ik kan niet overal serieus over praten. Het is mijn manier om me uit te drukken.” Na afloop van de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek. Ook ontvangen bezoekers een boekje met onder meer een QR-code, die naar een website leidt met de muziek en informatie voor hulp. Sophie: “Ik denk dat de voorstelling best veel gevoel kan oproepen. Je moet iemand daar veilig in opvangen. Ik hoop dat WAT DE F*CK IS GELUK  gesprekken start, dat is alles wat ik wil.” 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram