Subjectief getekend

Compilatievoorstelling over stigma

Op het toneel wordt er middels spel, zang, dans en muziek gespeeld met het onderwerp stigma. Dit is gegoten in een hele reeks scènes, een zogenoemde compilatievoorstelling. Het hebben van een psychische stoornis heeft niet alleen een weerslag op degene die het treft, ook diens familie en omgeving zal ermee om moeten leren gaan. Wie komt welke stigma’s tegen? Subjectief getekend maakt het publiek op een speelse, humorvolle wijze bewust van vooroordelen en de mogelijke gevolgen van die stigma’s.

Toepassing

Na de voorstelling gaan de makers in gesprek met het publiek over het thema stigma. Doordat Subjectief getekend vele perspectieven aanreikt, is het een ideale kapstok voor een open en divers gesprek. Door de interactie met de toeschouwers wordt er in een taboeloze sfeer veel kennis overgedragen, wat destigmatisering ten goede komt.

De voorstelling is uitermate geschikt voor een iedereen die op welke manier dan ook van doen heeft met iemand die een psychische stoornis heeft. Subjectief getekend kan natuurlijk in het theater gespeeld worden, maar ook op congressen, festivals of op de werkvloer.

Ook is het mogelijk de voorstelling specifiek te richten op stigma op de werkvloer. Ook deze versie, ZO gaat de molen geheten, is bij ons te boeken.

De Firma Zorgbehang

De Firma Zorgbehang bestaat uit een groep semiprofessionele acteurs die hun eigen ervaringen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg inzetten voor hun voorstellingen. Door die eigen ervaringen in hun producties krijgt de toeschouwer andere perspectieven voorgeschoteld dan doorgaans. Hierdoor zijn de voorstellingen realistisch, taboedoorbrekend en toch invoelbaar. Door het inzetten van compilatievoorstellingen zijn ze in staat een veelvoud van perspectieven met betrekking tot het aangepakte onderwerp te tonen. Als theatergroep willen zij de beeldvorming rondom psychiatrie ten positieve veranderen.

De Firma Zorgbehang is tevens inzetbaar als ontvangsttheater of pauze act. Ook zijn workshops op maat mogelijk. De voorstelling CONTROL ALT DELETE is ook van De Firma Zorgbehang.


Fragment uit Subjectief getekend 

Hij was toch heel normaal
nooit iets aan hem gemerkt
Een heel vriendelijk persoon
gewoon… zoals alle buren

[wpdevart_youtube]ufbuc6YMAyc[/wpdevart_youtube]


Recensies & reacties

“De firma zorgbehang heeft een hele waardevolle bijdrage geleverd aan de themadag Vier de verschillen bij de Belastingdienst op 6 april 2017. Door de openheid en kwetsbaarheid van Stefanie, Anne Marijke en Lotte werd ik geraakt en uitgenodigd om zelf ook open te zijn. Ze speelden herkenbare situaties met humor. Collega’s werden ook voorzichtig open in het door Floortje goed begeleide nagesprek. Veel positieve reacties gehoord van collega’s. Een HR manager zei: ik was echt geraakt en het heeft mijn ogen geopend.”
Renate Stamsnieder

“Een groepje ervaringsdeskundigen dat speelt over de psychiatrie…?
Kunnen ze dat wel?
en zie je dat ze psychisch iets hebben?”

“Hallo behangers,
vanmiddag hebben wij in Dokkum erg genoten van jullie voorstelling Subjectief getekend.
Knap hoe jullie het thema stigmatisering vanuit de diverse invalshoeken tonen. Aangrijpend confronterend, herkenbaar en humoristisch. En jullie prachtige spel! Naturel en doorleefd in een hoge kwaliteit als collectief neergezet. Mooi ook hoe jullie dans en beweging er doorheen vlechten. De vormgeving is indrukwekkend: simpel en doeltreffend, met prima belichting, geluid en krachtige muziekfragmenten. Hartelijk dank voor deze sterke bespiegelend voorstelling. Dikke complimenten. Vooral ook voor sociaal/pedagogische/medische opleidingen lijkt ons deze voorstelling een stevige aanrader."
Met hartelijke groet van Eelco en Hennie Sixma

“Ik zie heel veel voorstellingen, maar jullie boorden bij mij naar binnen. Dat zouden meer theatergroepen moeten durven en doen.”

“Jullie zijn zo’n lekker eigenzinnig cluppie, jullie bepalen zelf welke kant je opgaat en blijven trouw aan waar het jullie om gaat. Dat is nou empowerment!”

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram