"Alsof dat is hoe ik echt ben. Presenteer mezelf als superman, terwijl ik zo onzeker ben. Over meisjes, over money. Ben ik slim genoeg, knap genoeg, sterk genoeg, stoer genoeg. Ik wil er iets van zeggen, maar woorden komen niet in de buurt van wat ik echt voel. Me eigenlijk heel slecht voel. De wereld stil wil zetten. Zet alles alsjeblieft op pauze. Want slaap ik lang genoeg wordt alles weer het oude, toch?" - Track uit 'Met de wind mee'
Appie lacht en rapt zijn leven aan elkaar. Samen met zijn beste vriend Tuur hebben ze de grootste lol over vreemde leraren, halen ze kattenkwaad uit in de stad en hebben ze een fittie over wie de beste versiertrucs heeft. In de muziekstudio van school - hun favoriete plek - brengt Appie zijn nieuwste en vetste tunes ten gehore.
Maar onder die oppervlakte speelt iets anders. Er is één onderwerp waar Appie niet over durft te rappen, laat staan te praten: zijn depressie. Hij schaamt zich. "Want dat overkomt mij toch niet? Een depressie, rot op man! Dat is niks voor mij."
Het keerpunt komt wanneer Tuur onverwachts in de muziekstudio verschijnt terwijl Appie nietsvermoedend zijn meest persoonlijke track oefent. Had Tuur het kunnen merken? Was hij te veel met zichzelf bezig geweest? Of had Appie het gewoon moeten vertellen?
Met de wind mee is een muzikale en dynamische voorstelling die op authentieke wijze toont hoe moeilijk het kan zijn voor jongeren om over psychische klachten en gevoelens te praten. Het stuk raakt aan herkenbare thema's:
Na drie succesvolle seizoenen in het onderwijs hebben de acteurs waardevolle inzichten verzameld uit de nagesprekken met jongeren en ervaringsdeskundigen. Deze kennis delen ze na de voorstelling. Ze gaan in gesprek met professionals, ouders en anderen die betrokken zijn bij het welzijn van jongeren en delen welke taal jongeren gebruiken rondom depressie, welke vragen leven en wat jongeren als helpend ervaren in de communicatie. De voorstelling vormt zo een praktische brug tussen de ervaringswereld van jongeren en de professionele praktijk, waarbij de spelers fungeren als vertaler tussen beide werelden.
De voorstelling leent zich uitstekend voor thematische activiteiten rondom mentale gezondheid. Het materiaal kan worden gekoppeld aan bestaande programma's en initiatieven zonder dat het als "probleem-interventie" wordt ervaren. Juist de artistieke benadering maakt het mogelijk om diepgaande thema's laagdrempelig bespreekbaar te maken.
"Wij hebben enorm genoten van de voorstelling. Hij was precies lang genoeg voor onze doelgroep en hij sloot goed aan bij hun belevingswereld. De jongens gingen ook erg goed om met de reacties uit het publiek. Kortom: geslaagde dag!" - Eva Löbker (Leerkracht Houtens College)