Olivia Newton-John had groot gelijk toen zij in 1981 aandrong op fysieke activiteit met haar hitsong Let’s get physical. Lichamelijke beweging is namelijk heel belangrijk voor een goede gesteldheid. Maar we moeten het geestelijke niet vergeten natuurlijk! Daarom komt podiumkunstenaar Douwe Dijkstra met de voorstelling Let’s get mental waarin Douwe de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw muziekgenre, namelijk ‘therapiepop’. Met nummers als Sk sk sk sk skematherapie, Van je links naar rechts, van je EMDR en Ik wil ketsen met mijn therapeut onderzoekt Douwe of de popcultuur gebruikt kan worden als bad voor een onderwerp als geestelijke welzijn. Hierbij tapt hij uit zijn ruime ervaring die hij heeft opgedaan in zijn opleiding tot psycholoog én de vele uren die hij zelf op de bank van zijn therapeut heeft gelegen. Dus ben je depressief, loop je tegen een burn-out aan of wil je dat te allen tijde voorkomen? Dan is Let’s get mental de voorstelling voor jou!
"Therapiepop is popmuziek over therapie", legt Douwe uit. "Ik ben afgestudeerd als psycholoog en heb daarna op de Popacademie gezeten. In combinatie met een reeks aan therapieën die ik heb gevolgd, is van daaruit uiteindelijk therapiepop ontstaan: popmuziek over therapeutische onderwerpen."
Op 17 juli was Douwe te gast in het programma Langs de Lijn en omstreken van NPO Radio 1 waarin hij vertelt over Let's get Mental; waarom het fijn kan zijn om psychisch leed in een absurdisch jasje te steken, hoe hij er toegekomen is deze voorstelling te maken, dat psychologen om heel andere dingen lachen dan mensen die zelf in therapie zitten en meer.."het liefst heb ik dat mensen vrij depressie binnenkomen en dat ze als huppelende lammetjes de deur weer uitgaan" Luister naar het interview
3voor12, VPRO over de première
Let’s Get Mental mag dan een one man show zijn, Douwe is zeker niet bang om contact te leggen met zijn publiek. Met name de eerste rij krijgt een grote rol deze avond. Vrijwel in het begin van de voorstelling loopt hij langzaam naar de eerste rij, en vraagt plompverloren “Wat is jouw naam?” aan één van de toeschouwers. Waarna deze persoon mag plaatsnemen op de bank bij de psycholoog. Deze interactie met het publiek gaat de hele avond door......verder lezen
Douwe Dijkstra maakt therapiepop
In de hoek van het ongrijpbare ligt Douwe's interesse. Het ongrijpbare vertalen of het daarover hebben. Het psychologisch aspect in zijn creatieve werk is nog nooit zo dichtbij geweest als nu met Let's get mental.....interview met Omrop Fryslân
*****
Therapiepop in Leeuwarden
Op 2 februari ging de nieuwe voorstelling Lets Get Mental van Douwe Dijkstra in première in de Oude Ambachtsschool in Leeuwarden. Douwe Dijkstra is podiumkunstenaar en stond eerder op podia door het hele land met een muzikale Necropop-voorstelling over de dood. Nu richt hij zich op een nieuw genre, namelijk therapiepop.
Dijkstra heeft psychologie gestudeerd, maar heeft ook veel ervaring met het volgen van therapie. Hij wilde zijn ervaringen delen met het grote publiek en doet dat in de show Lets Get Mental, waarin hij het publiek meeneemt op een therapeutische reis. Het begint met de intake van de therapie en daarna komen allerlei vormen van therapie in muzikale vorm voorbij. Zo wordt er bijvoorbeeld gezongen over schematherapie, oxazepam en EMDR.
Op een stevige beat behandelt hij vaktermen uit de psychologie, die hij uitlegt aan de hand van voorbeelden van klachten die mensen in therapie ervaren.
De show is spannend, speels en af en toe pijnlijk op het randje, maar dat is ook de charme van Douwe Dijkstra. De show is spannend, speels en soms pijnlijk op het randje, maar dat is juist de charme van Douwe Dijkstra. Doordat hij put uit zijn eigen ervaringen, voelt het niet alsof hij de spot drijft met psychisch kwetsbare mensen; integendeel, het biedt juist troost.
Al met al maakt de show de zware onderwerpen die aan de orde komen luchtig, juist door de grens op te zoeken. Na de show voelde ik me mentaal helemaal gezuiverd en klaar voor nieuwe mentale uitdagingen.
Een succesvolle première, die onder meer een vervolg krijgt op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en tijdens Oerol op Terschelling.
Ik geef deze serie 4,5 sterren.
Een recensie van Gabrielle Terpstra, It Nijs