Gevoed door haar ervaring als “zus van” zingt en vertelt zangeres en theatermaker Nynka Delcour op persoonlijke, ontroerende én grappige wijze over haar complexe relatie met haar psychische zieke broer en de invloed die dit op haar eigen leven heeft. Maar ook over kreukelmoeders, over de HEMA, foute mannen, zorgsoep, verwarde oma’s en nog veel meer!  Zij wordt hierin muzikaal ondersteund door pianist en accordeonist Rob Stoop. De afwisseling van liedjes, tekst en spel zorgen voor een gevarieerde voorstelling van ongeveer 55 minuten.


Grote broer

“Mijn grote broer werd groter.
Dag pap, dag mam, dag zusje. Ik ga.
Met zijn rugzak, zijn boeken over Nietsche en Kierkengaard, zijn lange haar, zijn optimistische sportlijf, zijn zakje wiet en zijn gitaar trok hij de wijde wereld in.
En kwam nooit meer terug.
Ergens onderweg is hij zichzelf verloren”


Ypsilon over Hou me los:

“Troost, aanvaarding, machteloosheid, rouw, liefde, onbegrip en schuldgevoel, het komt allemaal aan bod in een prachtige mix van theater, zang en muziek”

Bekijk ook: Reacties en aanbevelingen

Begeleidend materiaal en follow-up documentaire

De follow-up documentaire Vuile was? geeft een breder perspectief en laat veel andere mensen aan het woord: andere familie, cliënten met verschillende ziektebeelden, lotgenoten en hulpverleners. Samen bieden Hou me los en Vuile was? een compleet beeld van de invloed van een psychische ziekte op de omgeving/familie, en van de familie op het herstelproces van een ziekte.

Het begeleidend lesmateriaal creëert een groter bewustzijn en biedt handvatten om de samenwerking binnen de triade te verbeteren. Verder lezen

Triade

 

 

 

 

 


De voorstelling wordt genoemd in de Quickscan Ondersteuningsbehoefte zorgintensieve gezinnen van het NJI voor brussen.


 

tags:

GGZ instellingen, welzijns-organisaties, familieraden, steunpunten mantelzorg,  familie-verenigingen, opleiding social work, SPV, SPH, psychiatrie, Huisartsen, triade, Ypsilon, brussen, KOPP kinderen