Voorstelling over de psychiatrische kliniek

Zo nodig is een solovoorstelling over leven en overleven op een psychiatrische afdeling. Over de gewoonheid van gekte. Zo nodig is een impliciet pleidooi voor meer begrip. Een verzoek om oordelen te laten varen. Met muziek, beweging, humor en verstilling brengt John van de Ven in een sober decor de bewoners en behandelaars van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) tot leven.

Toepassingen

Herkenbaarheid is gegarandeerd bij deze voorstelling. Of je nu als patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis hebt gezeten of als je zorgdrager bent, manager van een PAAZ of vergelijkbare instelling of familielid van iemand die het psychisch zwaar heeft, Zo nodig geeft allerhande perspectieven.

Dat schept ruimte om na de voorstelling in gesprek te gaan over de eigen ervaringen en geeft de gelegenheid een andere invalshoek te ervaren. Bewustwording in een niet al te dwingend en vaak komisch jasje, door de lichtheid van de voorstelling is er meer ruimte om zonder terughoudendheid te reflecteren en dus van elkaar te leren.

John van de Ven

De spelende mens

‘(…) het samengaan van strenge bepaaldheid en echte vrijheid, dat zijn de voornaamste gemeenschappelijke trekken van spel en feest. In den dans schijnen de twee begrippen de innigste verbinding aan te gaan.’
Johan Huizinga, Homo Ludens, 1940

Na een leven met geregelde episodes van psychische klachten, werd John op zijn 47ste opgenomen met een manische psychose, gevolgd door een depressie. Hij kreeg de diagnose manisch-depressief.

Sindsdien gaat het goed en gebruikt John zijn ervaring in de psychiatrie in combinatie met zijn theaterkwaliteiten om de beeldvorming rondom de psychiatrie te verbeteren. Zijn voorstellingen zijn inspirerend, herkenbaar en bevatten een fikse dosis humor!


Impressie van Zo nodig

Voorstelling psychiatrische kliniek door John van de Ven

“…en nu zit ik hier.
Ja, zegt mijn psychiater, dat is de andere kant van manisch depressief.”


Recensies & Reacties

“John laat de patiënten en hulpverleners zien als mensen van wie je gaat houden.”
Pieter Derks, cabaretier/columnist

“Uniek en indrukwekkend! Een absolute aanrader.”
Ellen Spanjers, stichting De Bagagedrager

“John, who wrote the play together with Noortje Buiting, had based the story on his own experiences in a psychiatric hospital. This made the play so unbelievably powerful. The characters on stage all were amazingly realistic. And because these characters were based on real people, they weren’t just the iconic but corny psychiatric patient you see in movies so often. They were complex characters, persons with different layers of personalities, but also with different challenges to face at the same time.”
Klik om deze uitgebreide recensie door Tanya de Kruijf verder te lezen

“Gisteren jullie voorstelling gezien in Trefcentrum Maastricht. De voorstelling maakte veel indruk op ons drieën. Voor een van ons kwam ‘de opnametijd’ weer akelig dichtbij, bij mij de herinneringen aan mijn zus in ‘crisistijd’. Er zaten herkenbare (soms grappige) elementen in, evenals de personages. De nabespreking met de persoonlijke noot voegde mijns inziens genoeg toe. Knap spel! Veel succes met het vervolg!”
J. H.