(Over-)leven op de PAAZ

John van de Ven  – voormalig speler van De Firma Zorgbehang –  kruipt in de huid van verschillende bewoners van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) en hun behandelaars.

‘Zo Nodig’ wordt gespeeld in een sober decor.  De verschillende personages zijn herkenbaar aan  subtiele verschillen in houding en stemgebruik. Langzaam ontvouwt zich hun verhaal. We leren hen kennen en gaan om ze geven. ‘Zo nodig’ is een impliciet pleidooi voor (meer) begrip en tegen (voor)oordelen.

Inspiratie voor deze voorstelling kreeg John van verschillende mensen met psychiatrische problemen in zijn omgeving, van hulpverleners, van ‘zorgers’ én vanuit zijn eigen geschiedenis.
Na een leven met  geregelde episodes van psychische klachten, werd John op zijn  47ste opgenomen met een  manische psychose, gevolgd door een depressie. Hij kreeg de diagnose manisch-depressief (mds).
Sindsdien gaat het goed en gebruikt John zijn ervaring in de psychiatrie in combinatie met zijn theaterkwaliteiten om de beeldvorming rondom de psychiatrie te verbeteren. Zijn voorstellingen zijn inspirerend, herkenbaar en bevatten een fikse dosis humor!