Theater over psychische kwetsbaarheid

Een muzikale theatervoorstelling over psychische kwetsbaarheid, gebaseerd op waargebeurde, door verhaalbrengers vertelde, verhalen. Aan de hand van de verhalen en foto’s wordt er een pleidooi gehouden voor meer openheid rondom psychische stoornissen. Een waar palet van psychische aandoeningen is aangesproken, in de voorstelling gaat het over: depressies, borderline, eetstoornissen, suïcidale aanleg, psychosegevoeligheid, dwanggedachten en autisme.

Het is een ontroerend, humorvol en oprecht theateronderzoek naar de dunne scheidslijn tussen normaal en gek. Wat zorgt ervoor dat de ene persoon wel aan de goede kant blijft en wie bepaalt wat de goede kant eigenlijk is?

Zoals maakster Nynka Delcour het zelf verwoord heeft: “Ik ging op reis, op zoek naar mezelf in die ander, en kom thuis met een koffer vol pieken en dalen. Onderweg ontmoette ik zes moedige mensen die hun vuile was buiten durven te hangen. Zodat de wind hun verhalen kan verspreiden. Verhalen over leven met een duiveltje op je schouder, de wereld willen redden, je nergens thuis voelen of het niet meer zien zitten, maar toch doorgaan… Ik vind mezelf terug met de vraag: waarom gaan zij over die grens, en ik nèt niet?”

Toepassing

Vind je het gek! is een voorstelling die uitnodigt tot reflectie en dialoog over leven met psychische kwetsbaarheid en het stigma dat hiermee gepaard gaat. Door de samenwerking met De Bagagedrager is er na de voorstelling ruimte om gericht in gesprek te gaan over deze onderwerpen door het project Theater met Bagage.

Nynka Delcour

Nynka (Conservatorium Hilversum, Toneelacademie Maastricht) schreef de teksten en heeft de artistieke leiding over het project. Eerder maakte zij de voorstellingen Vlieg! met het Muziek Theater Collectief en Hou me los met Rob Stoop. Aansluitend op de voorstelling Hou me los volgde de documentaire Vuile was?. Daarnaast maakt ze theater op maat over zorgthema’s en werkt ze als zangdocent bij onder meer Lucia Marthas.

Rob Stoop

Rob (Conservatorium Alkmaar) werkt mee als pianist, accordeonist en componist. Rob schreef de muziek voor Hou me los en werkt als improvisatiemuzikant mee aan maatwerk-producties van Kracht van Beleving. Werkt als freelancer verder onder andere met Orkater, Loes Luca, Brigitte Kaandorp, Britta Maria, Wende Snijders, Fréderique Spigt, Maaike van Widdershoven en Jeroen Zijlstra.

Sanne Willemsen

Sanne (Academie Beeldende Kunsten Maastricht) brengt de verhaalbrengers van de voorstelling op indringende wijze in beeld. Sanne streeft ernaar om stigma’s op kunstzinnige wijze bespreekbaar te maken via foto en film. Dit doet zij onder meer via het project Ik reis met bagage en Wij zijn ook Nijmegen.  Ze is tevens actief voor Stichting de Bagagedrager.


Kijkje achter de schermen van Vind je het gek!

Dowload hier de e-flyer van Vind je het gek!