Rimpelsteeltje

De speelperiode is afgelopen maar er is een professionele videoregistratie beschikbaar, met lesbrief! Informeer naar de mogelijkheden.

In Rimpelsteeltje maken we kennis met Grietje, een stoer meisje dat elke week op bezoek gaat bij haar oma Rimpelsteeltje. Oma wordt steeds vergeetachtiger, maar dat deert Grietje niet. Met oma kun je lekker dansen en plezier maken en het maakt haar niks uit dat ze steeds vergeet waar ze haar sleutels heeft gelaten of niet meer weet hoe ze haar handtas open krijgt. Op een dag is Rimpelsteeltje verdwenen. Terwijl haar drie dochters, elk op eigen wijze een plan van aanpak maken om Rimpelsteeltje terug te vinden, gaat Grietje op zoek.

Theatermakers Pieter Tiddens en Marlies Helder kruipen samen in de huid van Rimpelsteeltje, Grietje, de drie zussen en alle mensen daar omheen. De voorstelling is lief, luchtig en openhartig en raakt aan universele thema’s als familie, opvoeding en relaties, maar ook aan actuele thema’s als eenzaamheid bij ouderen.

Rimpelsteeltje is tot stand gekomen vanuit de behoefte van Pieter en Marlies om een voorstelling te maken over dementie. Allebei kregen ze in hun familie te maken met het onderwerp: ingewikkeld, maar het hoort bij het leven. Op de kenmerkende manier van Pieter Tiddens Familietheater brengen zij deze ernstige materie op een lichte wijze over het voetlicht.

Rimpelsteeltje _ Kracht van Beleving - foto Joke Schot

Toepassing

De voorstelling is zeer geschikt voor families en past bijvoorbeeld goed in het programma van een open dag van een zorginstelling of een jubileum. Rimpelsteeltje kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan initiatieven rond een dementievriendelijke samenleving (gemeente, wijk et cetera).



Alle leerlingen (groep 4 en 5) van 10 scholen in dementievriendelijke gemeente Kaag en Braassem hebben de voorstelling in oktober 2019 gezien. Ze genoten samen met beleidsmakers en mantelzorgers van Rimpelsteeltje en hebben naderhand in de eigen klas een creatieve verwerking gedaan aan de hand van onze lesbrief.

"Het was een mooie voorstelling, waarbij de kloof tussen jong en dementie op een lichte, lieve en openhartige manier overbrugt werd"  aldus één van de leerkrachten.

Eén van de kinderen maakte na afloop deze mooie tekening.

"Vol herkenning en waarheid" schreef één van de moeders die mee ging om een klas te begeleiden en "voor kinderen een leerzame voorstelling zonder dat ze zelf door hebben"


De verdwijning van Rimpelsteeltje haalt veel naar boven in de familie. In eerste instantie vooral paniek, maar daarna ook allerlei reflecties over de opvoeding, onderlinge relaties en de toekomstige erfenis. Naast deze universele thema’s worden ook actuelere onderwerpen zoals eenzaamheid bij ouderen en verzorgingstehuizen aangeraakt. En dat allemaal toegankelijk verpakt voor jonge kinderen.

De gesprekken tussen de zussen geven een kijkje in hoe volwassenen met elkaar over deze thema’s praten als kinderen er niet bij zijn, terwijl Grietje een kinderlijke blik op de situatie werpt. Iedereen wil uiteindelijk oud worden, maar hoe weet je hoe dat moet als je de ouderen buiten de samenleving plaatst, vraag zij zich af.

Uit de Theaterkrant, lees hier de hele recensie


“Vanmorgen ben ik met de klas van mijn dochter mee geweest naar de voorstelling Rimpelsteeltje. Ik wil jullie een dik compliment geven, wat een prachtige voorstelling. Vol herkenning en waarheid! Begin dit jaar heb ik afscheid moeten nemen van mijn nog veel te jonge schoonvader. Ook hij had dementie. De weg naar het verzorgingstehuis toen staat mij nog vers in gedachten. Heel goed hoe jullie op deze manier aan de kinderen een toch wel beladen onderwerp laten zien. Mijn dochter van 7 herkende opa in het verhaal. Ook hij moest eens gezocht worden door de politie, zijn verhalen klopten ook niet altijd. Ik denk dat het voor de kinderen een leerzame voorstelling is zonder dat ze het door hebben. Ik had echt tranen in mijn ogen van herkenning. Nogmaals mijn complimenten, prachtig gedaan!” – Esther van Breen

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram