Aanbeveling Stichting Borderline en Triade Borderline

De theatermakers Arno Setz en Ferry Asselbergs nemen het publiek in hun voorstelling ‘OVER DE GRENS’  mee in hun zoektocht naar wát Borderline eigenlijk is.  Tijdens deze zoektocht krijgen toeschouwers op een indringende wijze te zien en te horen wat de moeilijkheden zijn waarmee mensen met borderline en hun naastbetrokken te maken krijgen.
De theatermakers hebben een voorstelling neergezet waarin het accent niet alleen ligt op alle problematische aspecten van de stoornis maar zij bieden ook hoop op verbetering en laten zien dat mensen met borderline meer zijn dan alleen hun stoornis en dus ook veel talenten hebben.
Stichting Borderline de landelijke patiëntenorganisatie en het landelijk platform Triade Borderline bevelen deze voorstelling dan ook van harte aan bij iedereen die willen horen, zien en voelen wat Borderline eigenlijk betekent.
Theater is een prachtige vorm om dit over te brengen.

Hans de Jong
Voorzitter StichtingBorderline| bestuurslid TriadeBorderline| Trainer, Sociaal netwerkfunctionaris Scelta


Herkenning was het mooiste…

3-scene-fotoNieuwbrief Stichting Borderline (2011,nummer 2)

De publieksdag van Stichting Borderline werd dit jaar afgesloten met de voorstelling OVER DE GRENS van Arno Setz en Ferry Asselbergs. Gedurende de hele voorstelling heb ik met tranen in mijn gezeten, het ene moment van het lachen en het andere moment van ontroering.
Ze wisten een prachtige afwisseling van emoties te creëren. De momenten waarop ze me confronteerden met een liedje dat een brok in mijn keel bracht werden meteen verlicht door een grappige scene waardoor ik buikpijn kreeg van het lachen.
Vooral het liedje met de tekst: want ik ben bang dat ik val, als ik beweeg…raakte me heel hard.
De herkenning was voor mij een van de mooiste dingen aan de show. Ik voelde me begrepen en ik hoop dat mensen die voor het eerst met borderline geconfronteerd werden door deze show een ander soort begrip ontwikkelen dan het stigma heeft gecreëerd.
De manier waarop ze deze stoornis hebben uitgelegd was een verademing. Ze wisten het heel simpel, licht maar toch realistisch neer te zetten. Het tweede deel was voor mij persoonlijk geweldig. Dit was het moment waarin ze lieten zien dat het voor omstanders ook heel erg moeilijk kan zijn. Zelf leven met borderline is een uitdaging, maar het is net zo’n uitdaging voor de mensen er omheen. Het deed mij heel erg goed om dat op deze manier te zien. Het confronteerde me weer eens dat ik dit af en toe nog wel eens vergeet. Op deze manier kon ik het ook heel goed hebben.
Iedere vorm van kritiek of punten van verbetering kunnen soms maken dat je opstandig wordt en stopt met luisteren. De ruimte waarin jeluistert naar de kritiek en erover nadenkt gaat verloren door die opstandigheid. Persoonlijk ben ik daar heel erg goed in. Als ik alleen al denk dat ik aangevallen word, ga ik in de verdediging. Vandaar dat het voor mij geweldig was om te merken dat ik hier gewoon naar kon luisteren en erover na ging denken. Dit kwam alleen maar door de leuke manier waarop ze alles hebben gebracht de hele voorstelling.
Zelf vond ik het een heel erg gemakkelijk en prettig te incasseren stuk. Ik kan me wel voorstellen dat de show heel erg zwaar voor iemand kan zijn. Bepaalde stukken raken je even heel erg diep. De show kan heelerg intiem aanvoelen als je erin opgaat. Dat is het mooiste wat een voorstelling kan doen. Als het emoties in je losmaakt – verdriet of blijdschap,dat maakt niet uit – dan heeft het zijn doel bereikt. Het doet iets met je, laat je nadenken. Dus voor mij heeft OVER DE GRENS al zijn doelen bereikt.
Door Latona,hoofdredacteur  


 

Aanraking van de ziel

“Over de grens, een weergaloze voorstelling. Het was verrijkend om naar te kijken. Een echte aanraking van de ziel, wat erg verlossend was.”

De voorstelling is helemaal goed gegaan. Mooie manier van presenteren, alles is aan bod gekomen ende studenten hebben enthousiast gereageerd. Top dus!
Berdi Stockman – Wildoer, Fontys Hogeschool n.a.v.voorstelling 22 sept’11 voor studenten Verpleegkunde

Ik denk dat ik niet in woorden kan uitdrukken wat het stuk met mij gedaan heeft. Het was een fantastische ervaring!
Reactie van een jonge vrouw, recentelijk gediagnosticeerd met borderline

Samen met twee andere collega’s ben ik naar de voorstelling geweest. Ik vond het een meerwaarde voor familie en naastbetrokkenen hebben. Op een soms luchtige en humoristische manier wordt helder weergegeven waar het om gaat. Mijn collega’s dachten er hetzelfde over. Ik hoop op een grote opkomst in Apeldoorn bij Gigant. We gaan in ieder geval groot werven, plus er zal ook een langere nabespreking zijn.
Meggie Bouwmeester, GGNet


 

Mooie variatie en aanvulling op het lesprogramma

De voorstelling is door twee keer 60 studenten bezocht  en werd over het algemeen erg positief ontvangen.
Enkele quote’s:
‘de borderline persoonlijkheidsstoornis wordt door deze voorstelling inzichtelijker en meer gezien als iets wat meer normaal is zoals er allerlei andere ziekte’s of stoornissen zijn’
‘ik hou helemaal niet van toneel of cabaret maar nu vloog de tijd voorbij en heb ik nog wat opgestoken en gelachen ook!’
‘ik was ’s ochtends nog slaperig en zat maar half op te letten maar raakte, na een tijdje, geboeid en vond het leuk en ook nog interessant ook!’
Jolanda, we zijn als docententeam ook zeer tevreden, de voorstelling was op een realistische en ook komische wijze leerzaam en inspirerend. De andere wijze van kijken naar een cliënt met een stoornis inclusief de nabespreking samen met de acteurs is een mooie variatie en aanvulling op het bestaande lesprogramma. Als het aan ons ligt (en er is voldoende budget binnen de organisatie) tot volgend jaar!
Mari van den Broek, Docent/ SupervisorAvans Hogeschool – Academie voor Sociale Studies ‘sHertogenbosch (ASH)