AD(H)D

Hoe is het als je leven niet over de gebaande paden gaat?  Als de weg ruig is, vol hobbels met teveel zijwegen?

OFF ROAD is een dynamische en herkenbare multi-mediavoorstelling, die de belevingswereld van mensen met AD(H)D zichtbaar maakt.

Deze nieuwe voorstelling van Theatergroep Bint is gemaakt op basis van interviews met mensen met AD(H)D en eigen ervaringen van de acteurs.

Theatergroep Bint

Bint maakt theater met een ontmoeting, voor specifieke doelgroepen over thema’s die raken. De voorstelling Off Road is bedoeld voor mensen met ADHD en iedereen die hier privé  of professioneel mee te maken heeft. Bint is opgericht door twee betrokken theatermaaksters: Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes.

In 2010 ging de eerste voorstelling Een indiaan in huis in première; over de impact van autisme op het gezin. Deze voorstelling werd en wordt met veel succes gespeeld in buurthuizen, instellingen,scholen en voor de Nederlandse Vereniging van Autisme.

De makers hebben een grote persoonlijke betrokkenheid bij het thema van hun nieuwe voorstelling Off Road. Hetty ontmoette in haar werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie veel kinderen en ouders met ADHD. Tevens hebben Hetty en Bartelijn beide een partner met ADHD. In Bas Moser hebben de oprichtsters hun medespeler gevonden voor deze productie. Hij heeft zelf ADD. Door de ervaringen die de makers hebben weten zij als geen ander op het publiek over te brengen hoeveel impact deze stoornis heeft. Alledrie de spelers hebben de Academie voor Theater in Tilburg afgerond.

OFF ROAD
Regie: Annelies van Wieringen
Spel:  Bas Moser, Bartelijn Ouweltjes en Hetty Willems
Artwork: Ingrid van der Sleen
Fotografie: Ben Nienhuis

Over AD(H)D

4,1% van de volwassenen in Nederland heeft ADHD. Eén op de vijf hiervan zoekt hulp (bron: Tijdschrift voor Psychiatrie2008). ADHD is een sterk erfelijk bepaalde aandoening die begint in de kindertijd en die levenslang klachten en disfunctioneren kan veroorzaken.
Er heerst een voortdurende publieke discussie over het wel of niet bestaan van ADHD en er wordt gespeculeerd over een toename van het aantal mensen met deze stoornis. Veel media-aandacht is het gevolg en juist deze berichtgeving veroorzaakt veel leed binnen gezinnen waar deze problematiek speelt.  Bijna iedereen denkt te weten wat ADHD is, maar wat is het nu echt?
Bint wil een bijdrage leveren aan deze discussie door met haar voorstelling voelbaar te maken wat de impact van de stoornis is. De voorstelling richt zich op zowel de variant met als zonder hyperactiviteit; in het laatste geval spreekt men van ADD.

» Bekijk ook: Reacties en aanbevelingen