Let's get Mental

Therapiepop

Olivia Newton-John had groot gelijk toen zij in 1981 aandrong op fysieke activiteit met haar hitsong Let’s get physical. Lichamelijke beweging is namelijk heel belangrijk voor een goede gesteldheid. Maar we moeten het geestelijke niet vergeten natuurlijk! Daarom komt podiumkunstenaar Douwe Dijkstra met de voorstelling Let’s get mental waarin Douwe de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw muziekgenre, namelijk ‘therapiepop’. Met nummers als Sk sk sk sk skematherapie, Van je links naar rechts, van je EMDR en Ik wil ketsen met mijn therapeut onderzoekt Douwe of de popcultuur gebruikt kan worden als bad voor een onderwerp als geestelijke welzijn. Hierbij tapt hij uit zijn ruime ervaring die hij heeft opgedaan in zijn opleiding tot psycholoog én de vele uren die hij zelf op de bank van zijn therapeut heeft gelegen. Dus ben je depressief, loop je tegen een burn-out aan of wil je dat te allen tijde voorkomen? Dan is Let’s get mental de voorstelling voor jou!

 

"Therapiepop is popmuziek over therapie", legt Douwe uit. "Ik ben afgestudeerd als psycholoog en heb daarna op de Popacademie gezeten. In combinatie met een reeks aan therapieën die ik heb gevolgd, is van daaruit uiteindelijk therapiepop ontstaan: popmuziek over therapeutische onderwerpen."

Reacties

Prachtige performance, de zaken geraakt waar het over moet gaan op een positief provocatieve manier. Lekker tempo en ook lekker gek!-  Jeroen Stek | Therapeut bij Maarsingh en van Steijn, acteur en theatermaker bij Mens2Producties!
Echt vet hard gelachen. Maar ook rake zaken! Heel cool! - bezoeker Broeikasfestival

Het is aan de ene kant heel absurd wat je allemaal tegenkomt in Let's get mental, en het is aan de andere kant ook heel erg waar - bezoeker Broeikasfestival

Heerlijk herkenbare voorstelling - bezoeker Oerol

 Media

3voor12 VPRO in gesprek over Let's get mental

3voor12, VPRO over de première

Let’s Get Mental mag dan een one man show zijn, Douwe is zeker niet bang om contact te leggen met zijn publiek. Met name de eerste rij krijgt een grote rol deze avond. Vrijwel in het begin van de voorstelling loopt hij langzaam naar de eerste rij, en vraagt plompverloren “Wat is jouw naam?” aan één van de toeschouwers. Waarna deze persoon mag plaatsnemen op de bank bij de psycholoog. Deze interactie met het publiek gaat de hele avond door......verder lezen

 

Douwe Dijkstra maakt therapiepop

In de hoek van het ongrijpbare ligt Douwe's interesse. Het ongrijpbare vertalen of het daarover hebben. Het psychologisch aspect in zijn creatieve werk is nog nooit zo dichtbij geweest als nu met Let's get mental.....interview met Omrop Fryslân

 

*****

Therapiepop in Leeuwarden

Op 2 februari ging de nieuwe voorstelling Lets Get Mental van Douwe Dijkstra in première in de Oude Ambachtsschool in Leeuwarden. Douwe Dijkstra is podiumkunstenaar en stond eerder op podia door het hele land met een muzikale Necropop-voorstelling over de dood. Nu richt hij zich op een nieuw genre, namelijk therapiepop.

Dijkstra heeft psychologie gestudeerd, maar heeft ook veel ervaring met het volgen van therapie. Hij wilde zijn ervaringen delen met het grote publiek en doet dat in de show Lets Get Mental, waarin hij het publiek meeneemt op een therapeutische reis. Het begint met de intake van de therapie en daarna komen allerlei vormen van therapie in muzikale vorm voorbij. Zo wordt er bijvoorbeeld gezongen over schematherapie, oxazepam en EMDR.

Op een stevige beat behandelt hij vaktermen uit de psychologie, die hij uitlegt aan de hand van voorbeelden van klachten die mensen in therapie ervaren.

De show is spannend, speels en af ​​en toe pijnlijk op het randje, maar dat is ook de charme van Douwe Dijkstra. Doordat hij zijn eigen ervaring inzet, voelt het niet alsof hij de gek heeft met psychisch kwetsbare mensen, maar voelt het eerder als troost.

Al met al maakt de show de zware onderwerpen die aan de orde komen luchtig, juist door de grens op te zoeken. Na de show voelde ik me mentaal helemaal gezuiverd en klaar voor nieuwe mentale uitdagingen.

Een succesvolle première, die onder meer een vervolg krijgt op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en tijdens Oerol op Terschelling.

Ik geef deze serie 4,5 sterren.

Een recensie van Gebrielle Terpstra, It Nijs

Interesse?

Neem voor meer informatie en boekingen contact op:
06 431 427 60
jolanda@krachtvanbeleving.nl
"
Wat een geweldige manier om mentaal gezondheid bespreekbaar te maken én op je eigen mentale gezondheid te reflecteren! Juist de absurdistische humor normaliseert.
"
Jolanda Seinen
Let’s get mental is een productie van Popfabryk en Douwe Dijkstra en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden. Foto:Jos Blomsma
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram