Het lichaam verraadt eenzaamheid in de dansvoorstelling Indigo

Toegeven dat je eenzaam bent is een kunst. Het verbergen zo mogelijk nog meer. Het lichaam liegt namelijk nooit.

Bij het onderwerp eenzaamheid zijn we snel geneigd om te denken aan ouderen. Uit onderzoeken blijkt inderdaad dat zij de meest kwetsbare groep zijn. Een andere groep met relatief veel eenzame mensen zijn echter juist de jongeren. Op Instagram en andere sociale media moeten ze vaak uitstralen dat hun leven super is. De werkelijkheid kan heel anders zijn.

Jongeren en ouderen dus. En toch ook weer niet helemaal. De veertiger die vast zit in een jarenlange relatie kan zich evenzeer vervreemd of geïsoleerd voelen. Indigo gaat over alle generaties. Daarnaast is eenzaamheid uiteraard geen vaststaand gegeven. De een voelt zich zelden eenzaam, terwijl de ander de eenzaamheid soms wel en dan weer niet ervaart.

Choreograaf Germa Scholten: “Met dans kan je veel uitbeelden. Dat iemand zich geïsoleerd voelt maar ook dat het lijkt alsof die persoon voor de andere dansers niet bestaat.”

Dans wordt vaak gezien als een abstracte kunstvorm maar het kan heel concreet zijn. Deze voorstelling is daar een goed voorbeeld van. Tekst en spel van acteur Arthur Roffelsen maakt Indigo nog toegankelijker en laagdrempeliger.

Toepassing

Indigo is geschikt om het onderwerp onder de aandacht te brengen van een breed publiek als onderdeel van projecten om eenzaamheid tegen te gaan of als activiteit tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Indigo wordt aangeboden met randprogrammering op maat.

Vuur & Vlam Producties

Vuur & Vlam is een dansproductiehuis dat door middel van dans wil bijdragen aan debat over maatschappelijke vraagstukken. Dans spreekt mensen op hun gevoelsniveau. Dans haalt mensen uit hun hoofd en raakt in hun hart.


Reacties & Recensies

Net deze voorstelling gezien. Fantastisch hoe vele verschillende vormen van eenzaamheid in muziek, verhaal en dans weergegeven worden. Prachtig! – Emile Wilsum (Facebook)


Uit het gastenboek:

“Ik ga nooit naar dansvoorstellingen, maar dit is wel heel bijzonder. De combinatie tussen dans, muziek en tekst werkt heel goed.”

“Een brok in mijn keel bij verschillende scenes, maar niet op een belerende manier. Hele fijne ervaring.”


Indigo als verbeelding van de eenzaamheid … artikel De Brug, 12-11-2018 Verder lezen


Reportage Kampen online