Emma

Emma is slim, sportief, grappig… en heeft ondergewicht. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

foto Annemieke van der Togt

Achtergrond

De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings)deskundigen is ‘Emma wil leven’ een even intens als intiem portret, geschetst door de makers van ‘LEEF!’, ‘PAAZ’ en ‘Ma’.

Documentairemaker Jessica Villerius reconstrueerde het leven en de lijdensweg van Emma, zonder haar ooit te hebben ontmoet, door betrokkenen te interviewen en gebruik te maken van de door Emma zelf gefilmde beelden tijdens de laatste weken van haar leven. Emma wilde zelf graag dat deze documentaire gemaakt zou worden zodat andere slachtoffers van een eetstoornis er steun in zouden vinden. De documentaire  werd op 22 november 2016 uitgezonden op BNN, in een Anorexia Special welke gepresenteerd werd door Sophie Hilbrand. In 2017 won de documentaire de NVvP-Media Prijs.

 

Reacties en aanbevelingen

Geslaagde generale voor ‘Emma wil leven’

De generale is uitstekend gegaan en regisseur Benno Hoogveld en actrice Lisse Knaapen waren na afloop opgelucht en de ouders van Emma sloten meteen na afloop Lisse in de armen. Verder lezen en reportage bekijken

Meer reacties en aanbevelingen