De wereld van de indianen

Casper weet alles van indianen en het liefst ordent hij elke dag de veertjes van zijn indianentooi. In de wereld van de indianen is alles overzichtelijk. Maar voor zijn ouders is deze indianenwereld soms lastig.

Hoe is het voor hen om een kind met autisme te hebben? Een kind dat taal ingewikkeld vindt en weinig begrijpt van de wereld om hem heen?

Hoe is het om een indiaan in huis te hebben?

Pow wow

Na de voorstelling volgt een interactief gedeelte waarin Bint het publiek prikkelt en uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen /wijsheden uit te wisselen. Het persoonlijk delen van ervaringen – zo blijkt uit onderzoek – zorgt voor empowerment; mensen leren van de uitnodiging, worden krachtiger en worden zekerder.

Bint heeft diverse Pow-wows ontwikkeld. Een variant voor ouders en familieleden, voor professionals die in hun werkveld met autisme te maken hebben, voor leerlingen/studenten, voor jongeren die zelf autisme hebben en voor een algemeen publiek.  De ervaring leert dat de Pow-wows zeer positief gewaardeerd worden, ongeacht de samenstelling van het publiek.


 Herkenning en speelse ernst

“Wie een gezin kent met een kind met autisme, zal herkennen wat er wordt gespeeld, en beamen hoe het gaat. “Een Indiaan in huis” is een voorstelling die je als toeschouwer aangrijpt. De indiaan komt echt tot leven, met alle mooie en ontroerende dingen die daar mee samenhangen -en zijn omgeving ook. Ook de zorg, conflicten en vrees over de indiaan blijven niet verborgen. Deze openheid, gebracht met een speelse ernst, ontwapent, en zet tot denken aan, ook voor wie het niet kent.”
Psychiater Wim Schlooz (werkzaam bij Herlaarhof, te Vught)

» Bekijk ook: reacties en aanbevelingen