Een interactieve belevingstheatervoorstelling voor mensen met dementie samen met familie, verzorgenden, mantelzorgers of vrijwilligers

Interactieve theatervoorstelling over dementie

De Dans Dames organiseren een dansfeest in hun eigen huiskamer. Daarbij halen ze herinneringen op over dansen, uitgaan en de spanning van een eerste afspraakje.

Mensen met dementie en hun begeleiders herontdekken en beleven het plezier van contact maken en samen bewegen op muziek. Theater en muziek worden zo gebruikt om wederkerig contact te stimuleren en gevoelens van herkenning op te wekken. Dit heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en het welbevinden van de oudere met dementie.

In het eerste deel richten De Dans Dames de huiskamer in en zetten de herinneringen van de gasten om in korte theatrale scènes.

In het tweede deel dansen de mensen met dementie en hun begeleiders, onder leiding van De Dans Dames, onder andere een handendans, een loopdans en een spiegelduetdans. Elke persoon met dementie is welkom met een begeleider.

Toepassing

De Dans Dames voeren deze interactieve belevingstheatervoorstelling graag uit op locatie. Afhankelijk van de grootte van de ruimte is er plaats voor maximaal twaalf mensen met dementie en twaalf begeleiders. Duur: 60-90 minuten. Neem vrijblijvend contact op voor verdere informatie.

Over de makers

Paulien Haakma is danseres, theatermaker en als docent specialiseerde zij zich in toegepaste vormen van theater, zoals trainings-acteren en terugspeeltheater.

Bartelijn Ouweltjes is actrice, theatermaker en theaterdocent. Ze maakt onder andere bij Theatergroep Bint voorstellingen met ontmoetingsconcepten om bespreekbaarheid van gevoelige onderwerpen te stimuleren.

Maaike Ament is theatermaker en gespecialiseerd in en gefascineerd door terugspeeltheater. Ze heeft al menig interactieve voorstelling van vorm en inhoud voorzien.

Alle drie hebben zij regelmatig met kwetsbare ouderen gewerkt.