Ingewikkeld

Niemand kiest ervoor een moeilijk mens te zijn

Een jonge vrouw
Een jonge jongen
Een vader, een moeder, een broer, een zus, een vriend
Hoe te leven met
Jezelf
De ander
met diagnose, of juist niet

Ze vertellen. Over hun leven. Vanuit naasten. Vanuit zichzelf.

Niemand is uit luxe vervelend.
Niemand kiest ervoor een moeilijk mens te zijn.

We noemen het geen borderline.
Geen angststoornis. We doen geen DSM 4 of 5.
Wij hebben het gewoon over hem en over haar.

 

Toepassing

Deze voorstelling is geschikt voor mensen die zelf een psychische kwetsbaarheid ervaren, voor naasten, hulpverleners (i.o.) en belangstellenden. Ingewikkeld kan ingezet wordt als zelfstandige activiteit maar ook goed ingebed worden in het programma van bijvoorbeeld een studiedag, opleiding of symposium rond het thema persoonlijkheidsstoornissen,  angst en maakbaarheid van de samenleving.

Indien gewenst is er na de mogelijkheid om na te praten.Dit draagt bij aan de verwerking bij mensen die zichzelf in de voorstelling herkennen én vergroot het inzicht voor onder andere familie, vrienden en professionals in de zorg. Een nagesprek krijgt altijd vorm in overleg.


Aanbeveling

Voorstelling ‘Ingewikkeld’ raakt iedereen altijd overal…………..

We doen hier niet aan labels, aan definities, aan DSM 3, 4 of 5. Wij noemen het geen borderline. Geen angststoornis. Wij hebben het gewoon over hem en over haar. Het is een zinsnede in de beschrijving van de voorstelling ‘Ingewikkeld’ op de website van Kracht van Beleving, een theaterbureau dat voorstellingen op maat aanbiedt en zich daarbij vooral richt op zorg-gerelateerde en psychosociale thema’s. Die zinsnede past naadloos bij waar Stichting Weerklank voor staat. Ik zag de voorstelling op zondag 1 maart om 15.30 uur bij Interakt in Tiel, een begeleidings- en opleidingscentrum dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling, traumaverwerking en opleiding.

Twee heel jonge acteurs slagen er vanaf het eerste moment in om de toeschouwer te raken. Ze laten met indringend spel zien en horen dat labeling en stigmatisering geen goed kunnen doen en tegelijk laten ze je ervaren hoe moeilijk het kan zijn om de etiketten achter je te laten. ‘Ingewikkeld’ gaat over de zo droevig stemmende onbereikbaarheid van elkaar, zelfs in wat heet het beschermende en intieme gezin. ‘Ingewikkeld’ gaat over zelfrespect, zelfstigmatisering, fatalisme, wantrouwen en over warmte, geborgenheid en veiligheid. De communicatie tussen vader, moeder, broer en zus verliest zich (te) vaak in de aandoenlijke en tegelijk vergeefse pogingen om elkaar te begrijpen en van elkaar te houden. Eigenlijk worstelt iedereen met zijn imperfectie, met of zonder psychiatrisch label is dan geen essentieel verschil meer…..

Acteur Matthijs heeft een angststoornis. Sterre kreeg de diagnose Borderline persoonlijkheidsstoornis. Met ‘Ingewikkeld’ vertellen ze eigenlijk hun eigen verhaal.  Matthijs verteller, vader, moeder, broer en geliefde van Sterre.

“Niemand is uit luxe vervelend. Niemand kiest ervoor een moeilijk mens te zijn”, vermeldt de website-beschrijving van de voorstelling. En wat is het toch gruwelijk moeilijk om dat te vermijden, voor iedereen, met en zonder label. Dat weet ik weer zeker na het zien van deze voorstelling. 

Paul Custers voor Weerklank.nl


Pareltje

Ingewikkeld’ is het nieuwste pareltje aan de voorstellingenketting van Sally en Molly. Deze voorstelling wordt door twee jonge acteurs met durf, kracht en humor gespeeld. De acteurs keren als het ware hun eigen gevoelige ziel (gecombineerd met ervaringen van anderen) binnenstebuiten en raken daarmee aan de eigen ervaringen met kwetsbaarheid van het publiek.

Wat zichtbaar wordt is dat ieder mens weliswaar kwetsbaar is, maar ook dat sommigen nog net iets kwetsbaarder zijn dan anderen. Hun zintuigen zijn scherper afgesteld. Of ze hebben minder filters, waardoor de wereld overspoelend kan zijn. Anderen begrijpen dat vaak niet, gaan over de grenzen van de meer kwetsbaren heen. Dan nemen de angsten toe, of er worden afweermechanismen in werking gesteld, die ook weer heftige reacties kunnen oproepen. En zo ontstaat een steeds grotere vicieuze cirkel van nog meer angst en nog meer onbegrip. Men raakt ingewikkeld in patronen en het leven wordt ingewikkeld. In het stuk wordt de heftigheid en onontkoombaarheid van die patronen over ons uitgestort en raak je ook als kijker verstrikt in de ingewikkeldheid van die wisselwerking.

Misschien dat het mij ook daarom zo ontroerde toen het onbevangen stemmetje uit de kindertijd klonk. Uit de tijd dat alles nog open lag, onbevangen was en nog niet ‘ingewikkeld’. Misschien dat dat inkijkje in het verleden ook kan dienen als een venster naar de toekomst, als een hoopvolle mogelijkheid om vastgelopen relaties stapje voor stapje te óntwikkelen.- Nelleke HagtPrachtig, super goede voorstelling Ingewikkeld zeker een aanrader! – Natuurlijk In Beeld


Zo prachtig, zo puur, zo dichtbij. Twee jonge mensen die putten uit hun eigen levenservaring.

Met een ingewikkeld thema dat afgewikkeld werd op het toneel.
Als je zo jong bent, je zelf zo betrokken bent bij het thema, zelf niet huilt maar het publiek laat huilen.

Alleen maar petje af! –  Lia Goossens


‘Ingewikkeld’ is een mooie, indringende voorstelling die je doet beseffen hoe ingewikkeld het leven met (bijvoorbeeld) een angststoornis is én wat de enorme impact ervan op de omgeving is. Goede dialogen en goed geacteerd; aanrader!! –Erik Kanters


Wat een ingrijpende, herkenbare voorstelling. Twee jonge acteurs die de problematiek zelf ervaren en het zo goed verwoorden en spelen. Petje af, aanrader voor iedereen die met deze ziektebeelden te maken heeft. Trouwens, ook voor degene die er niet mee te maken hebben is het een eyeopener! – Desiree


Een zeer belangrijk thema!  Sally&Molly maakt theater over mensen die eenzaam raken omdat de samenleving hen niet begrijpt of het moeilijk vindt om met hen samen te leven. Ik heb gezien hoe deze voorstellingen het hart raken en een waardevol gesprek opleveren. – Margriet Wentink, Therapeut bij Interakt, een begeleidings- en opleidingscentrum


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram