Thomas Borggrefe

Thomas Borggrefe is theatermaker en daarnaast parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Sinds 1991 maakt theater dementie. De voorstellingen geven spelenderwijs veel informatie over de werking van de hersenen en maken de beleving van dementie invoelbaar. De impliciete boodschap van al zijn voorstellingen is om dementerende mensen gelijkwaardig, liefdevol en met respect te behandelen.

Na Thomas’ voorstellingen gaat hij in gesprek met zijn publiek. Thomas spoort zijn publiek aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. Door zijn ontroerende voorbeelden uit de praktijk en humoristische anekdotes is hij als geen ander in staat zijn publiek te laten nadenken over de mens achter de diagnose dementie.

Thomas:
Soms kun je alleen een voorstelling van iets maken door middel van theater

De ontmoetingen met mensen met dementie grijpen me vaak aan, raken mij. Ik kom een vrouw tegen, zij loopt, zij is op weg naar huis.’ En wie ben jij?’vraagt zij. ‘Ik ben Thomas, Thomas, de ongelovige.’ ‘ Geloof je echt niet?’vraagt zij. ‘Ik twijfel vaak’, zeg ik. ‘En u?’ ‘Ik geloof in God.’ ‘Wat betekent God voor u?’ vraag ik. ‘Als ik dat uit zou kunnen leggen, dan zal ik toch niet geloven,’ zegt ze. Prachtig. Zo raak, zo wijs.

En andere vrouw kijkt me diep in mijn ogen. ‘Die ogen van jou, die zijn van mijn vader. Als ik er straks niet meer ben, dan zal ik je nooit vergeten.’ Ik ben stil en ontroerd. Deze woorden zal ik nooit meer vergeten.

In mijn theatervoorstellingen resoneren de ontmoetingen met mensen. De Gesprekken. De lichaamstaal. De wereld van mensen met dementie is wonderlijk, verrassend, vaak gevuld met beelden en poëtische taal. Communiceren is millimeterwerk, het vraagt aanwezigheid in het moment. Als je niet met hart, ziel en verstand aanwezig bent, verbreek je het contact. Het is een leerschool voor mij. Mensen vragen aandacht, in haar mooiste vorm: hier en nu. In het ogenblik.

Veel mensen geven mij een mooi compliment: je speelt de lege blik zo mooi. Nee, zeg ik dan. Als ik zo kijk, is het een met herinnering gevulde blik. Jij kijkt als het ware in een achteruitkijkspiegel.

In mijn theaterwerk speelt muziek een belangrijke rol. Het geheugen voor muziek blijft heel lang intact. Muziek en gevoel. Als ik naar muziek luister en sluit mijn ogen, dan zie ik beelden, kleuren, Scenes. Herinneringen worden wakker.

Ik ben op het moment met mijn volgende theatervoorstelling over dementie bezig. Ik werk samen met een actrice/zangeres. De werktitel is ‘breinreiziger’. Als zij zingt, wordt de man met dementie helder, wakker: hij wordt ‘wakker’ gezongen. Het is weer een spannende en avontuurlijke tocht. Een voorstelling maken vraagt aanwezigheid in het moment, aandacht. Het is een proces van vallen en opstaan. Ik ben blijk dat ik het niet alleen hoef te doen. Mijn theaterspel is het doorgeven van ervaringen en ontmoetingen met mensen met dementie. Daar ligt de bron van mijn theaterwerk.


Voor informatie en boekingen, neem je contact op met Thomas via telefoon 06 45 71 26 66‬ of mail naar thomasborggrefe@planet.nl 

Lopende voorstellingen

Theater over dementieHelderman

Een voorstelling over dementie, vergeten, gelukkig zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood.

Wanneer is het leven met dementie niet meer leefbaar?  Een actueel onderwerp, geen antwoord, maar voelen en zien, wat in iemand omgaat. Ondanks het 'zware' thema veel grappige elementen doordat de hoofdpersoon een vrolijke man is.

 

 

Tafel van twee

Tafel van Twee

De voorstelling Tafel van twee gaat over het huwelijk van een vrouw met dementie en haar man die haar liefdevol wil blijven verzorgen tot het einde. Ook laat de voorstelling zien hoe belangrijk het is dat zorgverleners het levensverhaal van betrokkene kennen.

 

 

 

Bovenkamer

Een integere theatervoorstelling over de belevingswereld van een man met dementie, met informatie over de werking van de hersenen en de betekenis van muziek. Daarnaast gaat de voorstelling over de -veranderende - relatie met zijn volwassen zoon.

Trainingsacteur/scènes over dementie

Thomas is tevens te boeken als gespecialiseerd trainingsacteur en voor intermezzo 's tijdens studiedagen en congressen.


Eerdere voorstellingen

Fuik folder NL:Fuik folder NLFuik

In Fuik speelde Thomas Borggrefe een man met dementie. De tegenspeler is zijn zoon die het heel moeilijk vindt om zijn vaders gedachten te volgen.

 

 

Utrecht - Acteur Thomas Borggrefe (Foto Marnix Schmidt)Verdwaald

De eerste voorstelling van Thomas Borggrefe over dementie ging over een dementerende moeder en haar zoon. Flarden van herinneringen, oorlogsangsten en ervaren verlies.
Gespeeld van 1999 – 2003

 

Die GeschDie Geschichte einer Geschichteichte einer Geschichte

De geschiedenis van ‘de kleinzoon’ en ‘de grootvader’ die niet over zijn verleden in de oorlog wilde praten. Die Geschichte einer Geschichte was op veel op scholen in Nederland en Duitsland te zien.

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram