Terugspeeltheater

Spelen wat er leeft

Terugspeeltheater is een effectieve en laagdrempelige werkvorm om zichtbaar te maken  wat er leeft in een groep. Toeschouwers worden uitgenodigd om verhalen over een bepaald thema te vertellen of de acteurs halen op een andere manier verhalen op. Zo ontstaat een dynamische improvisatievoorstelling. Een collectieve ervaring die een gevoel van verbondenheid creëert.

Doordat de (persoonlijke) ervaringen op een creatieve manier worden teruggespeeld, kunnen verteller en aanwezigen met een nieuw perspectief kijken naar hun eigen situatie. Dat levert introspectie en bewustwording op. Onze acteurs en muzikanten improviseren over de essentie van de vertelde verhalen, het verhaal áchter het verhaal met een lach van herkenning, een brok in de keel van ontroering en een gevarieerde, levendige voorstelling als resultaat.

Niet alleen bestaande verhalen worden door het terugspeeltheater in een ander daglicht gesteld. Terugspeeltheater is ook een geschikte manier om ingewikkelde psychosociale thema’s en ontwikkelingen met groepen te behandelen. Ook van deze thema’s wordt de essentie ter plekke omgezet in een voorstelling. Terugspeeltheater wordt tevens ingezet als amusement en als  onderdeel van trainingen.  Het is de ideale manier om alle groepsaspecten en (lastig bespreekbare) onderwerpen zichtbaar te  maken en nieuwe invalshoeken aan te reiken aan de groepsleden. Elke keer anders, elke keer raak!


Reacties & Recensies

 Kunst om in het hart te raken
“Graag zet ik Paulien Haakma en haar terugspeeltheater-collega’s in de picture!
Ik kwam als partner van een organisatie voor het eerst in aanraking met deze vorm van theater, noem het kunst. De kunst om te ontroeren en in het hart te raken.
Door middel van eerlijke woorden, betoverend spel en een dosis humor en inleving brengen zij verhalen dicht bij.
Ik was erg onder de indruk!”
Sanne van der Velde, Lelystad GGZ, januari 2016


Kracht van beleving
“Vooral het terugspeeltheater had men als zeer pakkend en genoeg stof tot overdenking en gesprekken. Juist omdat je voelde en beleefde wat je dagdagelijks toch tegenkomt en niet altijd laat binnenkomen ter bescherming van jezelf.Dus kracht van de beleving is een prima titel die echt verwoord wat jullie zijn”
Reactie op voorstelling voor Emergis, juni 2015


“Het was een intieme voorstelling die super werd ontvangen en waar echt van genoten is, een voorstelling die met de eenvoud van soms enkel een woord al diep kon raken. Kortom we hebben echt  heel erg genoten en ook de kinderen vonden het erg leuk en konden het prima volgen!”
Cliëntenraad GGZ Wageningen, week van de psychiatrie 2015

Wat is jouw verhaal?


Bewonderswaardig echt beeld
“Kracht van beleving is een professionele organisatie waarin er met je meegedacht wordt over een aanbod op maat,
de acteurs van het terugspeeltheater zetten een bewonderingswaardig echt beeld neer van de situatie die onder de loep genomen wordt dit levert nieuwe inzichten op, maar vooral ontzettend veel lol. De acteurs zijn heel sterk en maken op een heel leuke laagdrempelige ongedwongen manier contact met het publiek.”
namens OR Pro Persona (oktober 2014)

Tweet over terugspeeltheater