Terugspeeltheater

Spelen wat er leeft

Terugspeeltheater is een effectieve en laagdrempelige werkvorm om zichtbaar te maken  wat er leeft in een groep. Toeschouwers worden uitgenodigd om verhalen over een bepaald thema te vertellen of de acteurs halen op een andere manier verhalen op. Zo ontstaat een dynamische improvisatievoorstelling. Een collectieve ervaring die een gevoel van verbondenheid creëert.

Doordat de (persoonlijke) ervaringen op een creatieve manier worden teruggespeeld, kunnen verteller en aanwezigen met een nieuw perspectief kijken naar hun eigen situatie. Dat levert introspectie en bewustwording op. Onze acteurs en muzikanten improviseren over de essentie van de vertelde verhalen, het verhaal áchter het verhaal met een lach van herkenning, een brok in de keel van ontroering en een gevarieerde, levendige voorstelling als resultaat.

Terugspeeltheater is ook een geschikte manier om ingewikkelde psychosociale thema’s en ontwikkelingen met groepen te behandelen. En terugspeeltheater wordt tevens ingezet als amusement en als theatrale terugkoppeling ('wrap-up') van lezingen, studiedagen en congressen.

Elke keer anders, elke keer raak!

Vraag ook naar onze terugspeeltheater-workshops voor kleine groepen


Reacties & Recensies

"Op 28 oktober was de feestelijke aftrap van de brede Coalitie Kom Erbij in theater Sense in Dokkum. Zo’n 70 organisaties uit zorg en welzijn, scholen, kerken, kunstinstellingen en ondernemers hebben zich aangemeld om samen met de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel te werken aan de aanpak van eenzaamheid en het bevorderen van een inclusieve samenleving.

Theatergroep ‘Kracht van beleving’ wist de deelnemers te raken met hun interactieve theater door herkenbare scenes uit te beelden, die weergeven wat  mensen met een beperking of mensen die eenzaam zijn, tegenkomen in de samenleving. Het belang om mensen zelf een stem te geven en naar elkaar te luisteren werd hierbij nog eens extra onderstreept!"


"Tijdens onze inspiratiedag heeft Kracht van Beleving een creatieve afsluiting verzorgd met terugspeeltheater en een cartoonist. Het terugspeeltheater was erg leuk, hun improvisatietalent oogstte veel bewondering en de cartoons van Suus waren prachtig en hilarisch! Al met al zijn we erg blij me deze waanzinnig mooie bijdrage."
Leger des Heils Welzijns-& GezondheidszorgKunst om in het hart te raken
"Graag zet ik Paulien Haakma en haar terugspeeltheater-collega’s in de picture!
Ik kwam als partner van een organisatie voor het eerst in aanraking met deze vorm van theater, noem het kunst. De kunst om te ontroeren en in het hart te raken.
Door middel van eerlijke woorden, betoverend spel en een dosis humor en inleving brengen zij verhalen dicht bij.
Ik was erg onder de indruk!"
Sanne van der Velde, Lelystad GGZ


Kracht van beleving
“Vooral het terugspeeltheater had men als zeer pakkend en genoeg stof tot overdenking en gesprekken. Juist omdat je voelde en beleefde wat je dagdagelijks toch tegenkomt en niet altijd laat binnenkomen ter bescherming van jezelf.Dus kracht van de beleving is een prima titel die echt verwoord wat jullie zijn”
Reactie op voorstelling voor Emergis,


"Het was een intieme voorstelling die super werd ontvangen en waar echt van genoten is, een voorstelling die met de eenvoud van soms enkel een woord al diep kon raken. Kortom we hebben echt  heel erg genoten en ook de kinderen vonden het erg leuk en konden het prima volgen!”
Cliëntenraad GGZ Wageningen, week van de psychiatrie

Wat is jouw verhaal?


Bewonderswaardig echt beeld
“Kracht van beleving is een professionele organisatie waarin er met je meegedacht wordt over een aanbod op maat,
de acteurs van het terugspeeltheater zetten een bewonderingswaardig echt beeld neer van de situatie die onder de loep genomen wordt dit levert nieuwe inzichten op, maar vooral ontzettend veel lol. De acteurs zijn heel sterk en maken op een heel leuke laagdrempelige ongedwongen manier contact met het publiek.”
namens OR Pro Persona

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram