In de Hoofdrol

Theater als werkvorm

Op zoek naar een prikkelende manier om over een belangrijk thema in gesprek te gaan?

Bij In de hoofdrol gaan we met behulp van interactief improvisatietheater de diepte in over een onderwerp naar keuze. Aan de hand van ontroerende, grappige en schurende scènes wordt inzichtelijk gemaakt welke vraagstukken er spelen binnen een organisatie of groep. 

De voorstelling start met een theatrale scène of een interview met een deskundige over het desbetreffende thema. Zo wordt de verbeelding van de toeschouwers geprikkeld en komt het thema tot leven. Vervolgens wordt het publiek uitgenodigd om eigen ervaringen te delen met betrekking tot het onderwerp. Deze verhalen worden door de acteurs op creatieve wijze teruggespeeld. Hierdoor krijgen de verteller en de aanwezigen letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief op de situatie. Dat levert vaak herkenning, erkenning en verrassende inzichten op. interactief theater voor Stichting Johanniter - Kracht van Beleving

Toepassing

In de hoofdrol is een zeer geschikte werkvorm bij het bespreken van ‘gevoelige’ thema’s zoals inclusie en diversiteit, sociale veiligheid en mantelzorg. Andere passende gelegenheden zijn bijvoorbeeld de start van een nieuwe werkwijze of het bespreken van de samenwerking of tijdens een team- of netwerkbijeenkomst. 

In de hoofdrol wordt uitgevoerd door ervaren trainingsacteurs en muzikanten onder leiding van Paulien Haakma. Paulien is trainer en coach en heeft een brede achtergrond als danseres, theatermaker en trainer. Ze is gespecialiseerd in toegepaste vormen van theater, zoals terugspeeltheater en trainingsacteren.


In de hoofdrol - Educatief theater


Maatwerk

In de hoofdrol heeft een aantal maatwerk voorstellingen over vaste thema’s. Uiteraard kan de inhoud in overleg worden aangepast. 

  • Anders samenwerken in de zorg

Door de krapte op de arbeidsmarkt, toegenomen zorgvraag en de financiële tekorten in de zorg, staan veel zorgorganisaties voor de vraag: Hoe kunnen we de zorg anders organiseren?  Op welke manier kunnen we kwaliteit van zorg blijven leveren door opnieuw te kijken naar onze rol en taken? En wat kunnen wij doen om het netwerk van cliënten en vrijwilligers op een gelijkwaardige manier te laten participeren? Verder lezen

  • Anders kijken naar samen zorgen

Wat betekent het om mantelzorger te zijn en hoe kunnen professionele en informele zorg gelijkwaardig optrekken in de samenwerking? 

  • Hé, een nieuwe collega… wàt heeft ie?

Over inclusiviteit en samenwerken op de werkvloer met collega’s met zichtbare en onzichtbare beperkingen.

  • Persoons- en cliëntgericht werken, hoe doen wij dat?

Mogelijke onderwerpen zijn: de balans tussen taakgericht en persoonsgericht werken, complex gedrag van bewoners, collegiale samenwerking en werken onder tijdsdruk/ werkdruk. Zonnehuisgroep in de hoofdrol.

  • Stilstaan bij stress

Verlaag je stressniveau door te ontdekken wat jouw energiegevers en energievreters zijn. ‘Cirkels’over omgaan met stress en burn-out preventie.

  • Uitspreken, afspreken, aanspreken

Hoe bevorder je sociale veiligheid op de werkvloer? Welk gedrag is gewenst en hoe spreek je elkaar ergens op aan?

  • Taboe op de werkvloer: de overgang

Gelukkig wordt de overgang steeds meer bespreekbaar op de werkvloer. In deze voorstelling onderzoeken we hoe we dit positief kunnen bevorderen. Lees het verslag van Women Inc.

Bekijk ook: Reacties en aanbevelingen

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram