Miranda in Polen

Też mogłabym być Mirandą

Door Miranda van den Broek

17 september werd in Poznan in Polen een congres gehouden van de International Society for Psychological and Social approaches to Psychosis (SPS). ISPS maakt zich hard maakt voor een psychosociale benadering van psychoses. ISPS bestaat uit zowel zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en naastbetrokkenen.

Een paar jaar geleden heb ik op een ISPS congres in Rotterdam "onze" film vertoond, "ik zou ook Miranda kunnen zijn", met Engelse ondertitels.  Deze vertoning werd toen bijgewoond door psychotherapeute  Daria Dembińska-Krajewska. Zij was zo onder de indruk van de film, dat ze enthousiast begonnen is aan een Poolse ondertiteling!
Zaterdag 17-9'22 was het dan zover: onze Poolse "premiere" vond plaats op het - mede door Daria georganiseerde - congres.
Ik mocht deelnemen via Zoom. Samen met Joanna, een Poolse econome met "lived experience", leidde ik de film in met een gesprek over peer support en recovery colleges.
Ik heb geprobeerd het Poolse publiek te verleiden tot het maken van een tour langs recovery colleges, samen met Joanna. Zo is de organisatie van peer support in Nederland ten slotte ook begonnen!
Het publiek bestond voor een groot gedeelte uit medisch georiënteerde professionals, wat wel wat te merken was aan de vragen na afloop. Zo ging iemand mij behoorlijk "analyseren" nav de film en iemand anders vroeg naar mijn medicatie 🙈.

Maar juist door zulke vragen kon ik nogmaals de boodschap van de film benadrukken, dat het weer opbouwen van je leven het belangrijkste is (niet perse en alleen de diagnose en de medicatie)

Daria:
"It was the most important part of the conference which connect all pieces together."

Gerealiseerd met steun van Socialrun

Meer over deze film.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram