“Theater is de kers op de taart”

In gesprek met Renate Rosenbrand, van Indigo

Eén van de taken van Indigo – naast POH-GGZ diensten en Basis GGZ behandelingen- is preventie. Dit doet Indigo onder andere door het organiseren van theatervoorstellingen over relevante thema’s. Hierin is Indigo niet uniek. De wijze waarop ze deze voorstellingen organiseren is wél onderscheidend; in plaats van losse voorstellingen, kiest Indigo voor een tournee van 4 tot 6 voorstellingen. 

Renate Rosenbrand is al sinds 2013 één van de organisatoren van deze theatertournee’s. Afgelopen najaar hebben we samen een serie optredens van Vind je het gek! georganiseerd en momenteel is een tournee met Hou me los in voorbereiding. Beide zijn gemaakt door Nynka Delcour en Rob Stoop.

Waarom theater? Renate zegt lachend “Omdat ik er zelf warm voor loop! De theatertournee is echt de kers op de taart van mijn werk”. Dan voegt ze toe dat Indigo theatervoorstellingen organiseert om het taboe op allerlei psychische problemen te doorbreken en bespreekbaar te maken. Een theatervoorstelling is veel effectiever dan andere informatieve programma’s, juist vanuit preventie oogpunt. Het komt op een ander niveau binnen, het raakt! Mensen ervaren eerder herkenning en erkenning bij theater, na afloop staan ze open voor een uitwisseling en ze lijken makkelijker hulp te zoeken. Renate: “Het is zo belangrijk om juist lastige onderwerpen als suïcide en psychische klachten wél te bespreken. Praat over de dingen die je bezig houden, dat hoeft echt niet per sé met een professional als je maar praat”.  

Theater beklijft ook beter. Zelfs drie jaar na dato hebben mensen nog duidelijke herinneringen aan specifieke scènes. Ten slotte noemt Renate dat theater blijkbaar meer mensen aanspreekt, want er komt een veel breder publiek op af.

Voordelen van een tournee

Door een tournee te organiseren in plaats van losse voorstellingen, kan Indigo veel efficiënter werken. Er is meer ruimte en tijd voor de praktische organisatie en publiciteit. De locaties liggen niet zo ver van elkaar af. Als één van de voorstellingen volgeboekt is, kunnen belangstellenden worden doorverwezen naar één van de andere locaties/data. Toeschouwers doen dat zelf ook: mensen die de voorstelling bijvoorbeeld in Arnhem hebben gezien, adviseren bekenden om in Wageningen of één van de andere plaatsen te gaan kijken. Dus een tournee levert uiteindelijk ook vollere zalen op.

De samenwerking bevalt wederzijds goed.  Nynka:”Het samenwerken met Indigo was heel fijn. De opkomst was groot en gevarieerd omdat ze heel goed aan PR hadden gedaan. Het introductiepraatje was een mooie inleiding voor de voorstelling en voegde echt iets toe.  De nabesprekingen met gebruik van onze gesprekskaarten waren heel goed voorbereid en werden goed geleid. Er kwamen veel mooie reacties uit het publiek. Indigo snapt de kracht van theater. Fijn als je voorstelling in zo’n goed voorbereid gespreid bedje mag spelen.”

Laagdrempelig

Laagdrempeligheid staat voorop bij Indigo, toch vraagt men wel entree:  € 5,- per bezoeker. Voor bepaalde groepen is de entree wel gratis omdat de entreeprijs nooit een barrière mag zijn. In het verleden waren de voorstellingen gratis. “Waarom dan “vroegen veel mensen zich met verbazing af ?  Het is gewoon niet nodig. De entreegelden komen ten goede aan de tournee. “De entreeprijs die we vragen is zo laag, dat het wel duidelijk is dat het hier niet om een commerciële activiteit gaat. Bovendien programmeren we mooie, professionele voorstellingen. Door entree te vragen is het minder vrijblijvend en onderstrepen we dat de voorstellingen van waarde zijn. We hebben gemerkt dat mensen makkelijker afhaken voor bijeenkomsten die gratis zijn, ook na aanmelding.”

Pareltjes

Renate programmeert graag voorstellingen van Kracht van Beleving “ Het is een soort keurmerk. Jullie hebben de pareltjes eruit gehaald. Dat is fijn want er is best veel aanbod aan voorstellingen en het lukt niet om overal te gaan kijken om zelf wat uit te zoeken. En de samenwerking is heel prettig”