De NS zet bussen in

Schermafbeelding 2016-07-07 om 17.21.45Geen reis naar het paradijs

het is een vlucht uit de hel 

“Gisteravond zag een man een vrouw op het spoor staan […]. Hij wilde haar te hulp schieten, maar liet daarbij zelf het leven. De vrouw wilde een einde aan haar leven maken. De man zag haar en wilde haar van het spoor af halen.” (ANP)

Dit fragment  – het schokkende verhaal van de redder die sterft en de springer die de tragedie overleeft – vormt de basis voor de voorstelling De NS Zet Bussen in
De theatermakers onderzoeken het rationele en emotionele proces van alle betrokkenen rond een zelfdoding.  De voorstelling is tevens een afspiegeling van de drijfveren, de gedachten en de emoties.

Na afloop gaan de theatermakers graag met het publiek in gesprek om de thematiek uit te diepen en de toeschouwers de mogelijkheid te geven om te reageren op de inhoud van de voorstelling. Ook zeer geschikt voor Hogescholen en andere onderwijsinstellingen. De NS zet bussen in was eerder o.a. te zien bij Saxion (Deventer),  NHL (Leeuwarden), Inholland Alkmaar en Inholland Diemen.


 

Suïcide bespreekbaar maken

Het is deze jonge makers gelukt om beide perspectieven geloofwaardig en met humor neer te zetten en nergens belerend, moraliserend of te zwaar geworden.
Het decor, een houten schutting, met een verrassend gebruik aan het eind, is doeltreffend voor de sfeer verhogende videoprojecties. Hun research is grondig geweest door gesprekken met machinisten, nabestaanden,psychologen en vele anderen.
Het heeft geresulteerd in een prachtig stuk geëngageerd theater, uitermate geschikt als uitgangspunt om het thema suïcide bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld bij betrokken hulpverleners en hun beroepsopleidingen. Omdat het laat zien wat het is, niet wat het moet zijn, dat is aan de toeschouwer om over na te denken.

Henk Hiemstra, SPV/POH GGZ en trainer suïcidepreventie, begeleider nabestaanden na suïcide.
en
Jos de Keijser, Klinisch psycholoog GGZ Friesland en bijzonder hoogleraar psychologie RUG

Recensie De NS zet bussen in door Henk Hiemstra

De NS zet bussen in

» Bekijk ook: Reacties en aanbevelingen


Preventie: luisterend oor

Ad Kerkhof doet al 35 jaar onderzoek naar zelfdoding.

"Mensen die suïcide plegen, willen helemaal niet dood.Suïcidale mensen hebben 20, 24 uur per dag kwellende piekergedachten. Die chaos in je hoofd, dat is de hel, daar willen ze vanaf! "

Wat moet je eigenlijk doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan suïcide denkt?
"Praat erover! Vraag: ‘Klopt het als ik denk dat je somber bent? Denk je er weleens aan om er een einde aan te maken?’ Dan denkt diegene echt niet: ‘Nu je het zegt, nooit aan gedacht, goed idee!’ En als het antwoord ‘ja’ is, haal je iemand uit zijn isolement. Vraag dan eerst verder. Het belangrijkste preventieve middel is een luisterend oor.”

Klik hier om verder te lezen (interview NRC december 2014)

 

 

Schermafbeelding 2016-07-07 om 17.22.03

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram